SPLOŠNO O KAČAH
Namen te strani je voditi lastnika kače - začetnika pri nakupu nestrupene kače in mu dati nekaj osnovnih informacij o negi kač. Veliko ljudi smatra, da so kače grde in nevarne in na tej strani vas bomo poskusili prepričati, da so kače lahko čudoviti hišni ljubljenčki in če opraviš dobro študijo ter kupiš pametno, boš lahko preživel ure zabave s svojo kačo.

Vsi vemo, da kače nimajo udov, vendar kačino telo ponuja določene prednosti. Morska kača se je popolnoma prilagodila življenju v morju, vključno z leženjem jajc. Zna plezati po drevesih, se hitro premikati po raznolikih terenih in očitno znajo vse vrste kač plavati.

Kače ponavadi poskušajo pobegniti iz neugodnih situacij. Lahko zlezejo tja, kamor druge živali ne morejo, kot na primer v kup kamenja, v luknje in pod stvari kot so kup drevja ali hlodov. Vendar, kot divja žival, bo v primeru ogroženosti sikala, sploščila glavo in napadla. Čeprav nekatere vrste napadejo brez ugriza, pa določene vrste tudi ugriznejo. Če ti uspe ujeti kačo, lahko spusti vonj iz tako imenovane žleze mošus.

Kače so hladnokrvne živali in imajo zunanji vir toplote. Njihova temperatura bo enaka temperaturi okolja. Ker imajo majhen razpon temperature telesa, jo poskušajo uravnavati s sončno toploto ali toploto kamenja, ko jih zebe, ali pa poiščejo senco ali vlago, ko jim je vroče.

Kače so večinoma kratkovidne. Imajo prozorne veke in barvne leče, ki jim pomagajo filtrirati močno svetlobo. Sposobnost osredotočanja je omejena zaradi mišic, ki premikajo leče. Imajo veliko vidno polje in dobro zaznavajo gibanje. Domneva se, da lahko ločijo barve. Kače nimajo zunanjih ušes. Ne slišijo tisto, kar mi slišimo, ampak se bolj osredotočajo na vibracije tal. Zato lahko rečemo, da slišijo tisto, česar ljudje ne moremo.

Kača vonja s svojim jezikom. Jezik je viličaste oblike, da se prilega v dva žepka v ustih, ki se imenujeta Jacobsonov organ, ki je organ okusa in vonja. Ko je jezik zunaj ust, pobira molekule, ki gredo v občutljiv organ, ko se viličast jezik vrne nazaj v žepka. Kljub temu pa kače imajo nosnice, ki dobro delujejo. Vendar je jezik tisti, s katerim najbolje okuša in vonja.

Kače, ki lovijo toplokrven plen ponoči, imajo poseben organ, s katerim zaznavajo toploto. Pit viper (gad) je vrsta kače, ki ima tak toplotni organ. Nahaja se med očmi in nosnico na vsaki strani glave. Druge kače, kot so boe, pitoni in anakonde, imajo tudi organ, s katerim zaznavajo toploto, vendar se pri njih nahaja na ustnicah in čeljusti.

Kače ne morejo jokati ali delati zvoka z usti, vendar čutijo bolečino. Na bolečino se odzivajo z ugrizom ali z begom.

ANATOMIJA

Kača ima dve značilnosti. Prva je njeno podaljšano telo in druga je njena sposobnost, da zaužije zelo velik plen. Zaradi lokacije traheje in glotisa lahko kača diha skoraj ves čas, medtem ko zauživa svoj obrok. Prosti, raztegljivi ligamenti čeljusti ji omogočajo, da lahko sprejme ekstremno velika trupla.

KOŽA

Koža kače je luskinasta, a ne v taki obliki, kot ribja koža. Mehki prepogibi kože povezujejo luskine na kači. To naredi kožo tudi fleksibilno. Kača se levi v rednih intervalih. Medtem ko ljudje neprestano tvorijo keratin, ki prihaja od znotraj, ko se koža obrablja od zunaj, pa kača tvori povsem novo kožo pod staro. Potem ko se nova koža popolnoma razvije, se stara koža levi ali olupi. Med staro in novo kožo je skrita tekočina. Kačine oči postanejo motne in čez nekaj dni bo levila kožo, pogosto vso v enem kosu. Barva kože bo najboljše vidna po levitvi.

HRANJENJE

Eden od razlogov, da kače ne jedo, tiči v okolju, ki jim ga nudiš. Če je kačo strah za svoje prostore, ne bo jedla. Tvoja kača potrebuje skrivališče znotraj svojega doma, kamor lahko gre, ko se hoče počutiti varno. Po hrano in vodo bo potem prišla, ko bo hotela. Gomila kamnov je v redu, vendar bi zadostovala tudi kartonasta koča. Kače, ki niso zahtevne, jedo glodalce ali zlate ribice. Zlate ribice za hranjenje so dostopne v kateremkoli času v lokalni trgovini z malimi živalmi. Če jo hraniš z mišmi ali podganami, je bolje, da le-te niso žive. Če ne bodo požrte, lahko poškodujejo kačo in kača jim ne bo mogla uiti, ker je zaprta. Če uporabljaš žive glodalce, jih moraš umakniti nemudoma, če kača ni lačna.

NASTANITEV

Kače po naravi poskušajo pobegniti iz težkih, neugodnih prostorov, zato je nujno, da imaš kletko/terarij, iz katerega ne more pobegniti. Terarij naj bi imel primerno prezračevanje, vendar če uporabljaš zaslon, naj bo zelo majhen na straneh terarija. Kača se lahko z nosom drgne po zaslonu in ta se lahko okuži. Stekleni akvariji so dobri za majhne kače in lesene kletke s steklenimi stranicami se lahko skonstruirajo za večje kače. Posoda z vodo z ravnim dnom naj bi bila v kletki, da lahko kača namaka svoje telo. Posoda naj bi bila dovolj velika, da lahko kača vanjo spravi vse svoje telo, toda prepričaj se, da je dovolj plitva, da lahko kača pride ven iz posode in da ne obtiči notri. Zelo pomembno je, da je terarij suh. Kače lahko dobijo mehurje po telesu, če je preveč vlažno. Moraš se tudi odločiti, kakšne vrste substanc boš uporabil na dnu terarija. Pesek ali papirnate brisače so v redu. Če uporabljaš pesek, mora biti odstranjen in opran ali zamenjan vsaka dva ali tri mesece. Lahko se ga opere z vodo in brez mila. V terarij se ga ne sme vrniti mokrega, ampak se ga da v pečico in zapeče, da se posuši. Ponavadi je terarij lahko obdržati suh, saj kača ne proizvaja tekočega urina ampak kristale, ki se pojavijo kot kredasta bela snov.

BOLEZNI

Glavna problema, ki se pojavljata pri kačah, sta ustno gnitje in pršice. Na srečo sta obe obolenji lahko ozdravljivi. Ustno gnitje se pojavi zaradi vnetja, ki ga povzroči infekcija tkiva v ustih. Kača pogosto ne more zapreti ust, ker dlesni postanejo mehke. Sčasoma bo prenehala jesti. Včasih je uspešno zdravljenje infekcije z antiseptično ustno vodico, ki se jo nanese z bombažno stvarjo. Raztopina sulfametiazina je priporočljiva. O tem pa se najprej pogovori s svojim veterinarjem. Za kontrolo pršic obesi trak zoper insekte, okoli dva inča dolg, zunaj terarija blizu prezračevalnika. Če daš trak v terarij, je to lahko nevarno, saj so kače zelo občutljive na strupene snovi. Če kača že ima pršice, imajo v trgovini z malimi živalmi prah, ki ga potreseš po kači in po terariju in pustiš nekaj dni. Potem mora biti terarij popolnoma izpraznjen in temeljito očiščen. Če uporabljaš prašek, se prepričaj, da ne vsebuje insekticide.

REPRODUKCIJA

Pri kačah je nujna notranja oploditev. Večina kač leže jajca z usnjeno lupino, vendar nekatere nosijo žive mladiče. Ko so jajca izležena, gre stran in ne posveča nobene pozornosti svojemu podmladku. Kljub temu pa uporablja svoj instinkt glede tega, kje izleže jajca; pri tem upošteva varnost, vlažnost in temperaturo. Nekaj vrst kač ostane s svojimi jajci ali podmladkom, kot na primer kobre, ki zgradijo gnezdo in ga branijo, in nekateri pitoni tudi ostanejo z jajci.