BITIS NASICORNIS
 

Picture copyright to: http://zoltantakacs.com/
Vrsta: BITIS NASICORNIS
Opis VELIKOST:
Zraste 72-107cm, samice so ponavadi večje od samcev. Rep zajema 13-18% celotne dolžine samcev in 7-10% celotne dolžine samic.

KJE ŽIVI:
South Sudan, ovest Kenya, Uganda, ovest Zaire, Angola, Guinea, Liberia, Ghana, Costa D'Avorio, Camerun, Gabon, Congo, Rwuanda, Burundi

Najdemo jo v zimzelenih gozdovih in na plantažah kakava. Najraje se zadržujejo v manj vlažnih gozdovih, vendar v bližini rek in jezer. Najdemo jo do 600-2400m nadmorske višine.

PREHRANJEVANJE:
Bitis nasicornis se tako kot njena sorodnica Bitis gabonica prehranjuje naključno. To pomeni, da se postavi v zasedo in čaka da pride mimo kakšen plen. V naravi se hrani z malimi glodalci, ptiči, žabami in ribami. V ujetništvu jo hranimo z mišmi in podganami.

SVETLOBA:
Terarij osvetlimo za 10-16ur dnevno, vendar ne potrebuje direktne svetlobe.

TEMPERATURA:
29°C-31°C podnevi in 22°C-25°C ponoči

RAZMNOŽEVANJE:
V naravi se parijo v začetku pomladi. Kača skoti mladiče 11-14 mesecev po parjenju. Naenkrat se skoti 6-38 mladicev, ki so dolgi 18-25cm. Mladiči se levijo nekaj dni po rojstvu, takrat jim ponudimo hrano. Ponavadi samice prej sprejmejo prvi obrok kot samci. Mladiče ki nočejo jesti hranimo na silo. Ponavadi zadostuje da jim damo v usta mišjega goliča in ga pogoltnejo sami. Redke primerke, ki se naprej zavračajo hrano je treba hraniti na silo tudi do 6 mesecev.

STRUP:
Strup je hemotoksičen in proteolitičen. Strupne zleze lahko vsebujejo tudi do 200mg strupa. Smrtna doza za človeka je 1.1mg/kg intravenozno in 8,9mg/kg intramuskolarno.
Copyright: REDLION