BOTHRIECHIS SCHLEGELI
 

Picture copyright to: http://www.davidson.edu/
Vrsta: BOTHRIECHIS SCHLEGELI
Opis VELIKOST:
Lahko doseže 100cm v dolžino, vendar ponavadi samice zrastejo do 82cm, samci pa do 68cm. Rep zajema 13-19% celotne dolžine kače.

KJE ZIVI:
Chiapas, Mexico, Belize, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Venezuela

Tropski gozdovi do 1500m nadmorske višine. Čeprav je drevesna žival se ne zadržuje v krošnjah dreves, ampak 1-2m nad tlemi. Zato ga velikokrat najdemo na kakavovcu in na kašnem grmovju. Zaradi tega je večina zabeleženih ugrizov v predelih obraza ali vratu. V Costa Rici so zabeležili približno 100 ugrizov letno, od tega umre 4-5 ljudi.

PREHRANJEVANJE:
V naravi se hrani z majhnimi žabami, kuščarji, glodalci in netopirji. V ujetništvu se hrani predvsem z mišmi.

SVETLOBA:
Bothriechis potrebuje 12-16ur svetlobe dnevno. Ker se v naravi zadržuje na srednji višini dreves ali na grmovju ni potrebno da je luč direktna. Torej zadostuje tudi sobna svetloba.

TEMPERATURA:
29-31 stopinj podnevi in 23-27 stopinj ponoči.

RAZMNOŽEVANJE:
Je ena od redkih strupenih kač ki se v ujtništvu z lahkoto razmnožuje. Zato da sploh pride do parjenja moramo ločiti samce od samic. Vlago moramo znižati od normalne 90% na 40-50% in svetlobo na 10ur dnevno. Temperaturo postopoma nižamo na 22-23 stopinj podnevi in še nekaj stopinj manj ponoči. V tem obdobju se lahko zgodi da bodo kače zavračale hrano. Te pogoje vzdržujemo približno 3 mesece, nato začnemo postopoma spet višati temperaturo, vlago in število ur svetlobe dnevno. Kače začnemo hraniti bolj pogosto ket običajno in po priblišno dveh tednih damo skupaj samca in samico. Cez od 3-5 mesecev lahko pričakujemo mladiče. Samica preneha jesti šele v zadnjem mesecu, zato jo hranimo s plenom, ki je dosti manjši kot običajno. Naenkrat se skoti 6-18 mladičev, ki so dolgi 14-20cm in tehtajo 2-3,5g. Počakamo 10-14 dni da se prvič levijo in šele nato jim ponudimo hrano.

STRUP:
Strup je proteolitski in hemoragični. Strupne zleže vsebujejo povprečno 12mg strupa. Smrtna doza za 70kg človeka je približno 15mg.
Copyright: REDLION