CORALLUS CANINUS
 
Corallus Caninus (Esmerald Tree Boa), je definitivno najlepša kača iz rodu Corallus. Slovensko bi tej kači rekli esmeraldni drevesni udav?!
Ko je leta 1758 znanstvenik Carlos Linnaeus imenoval to vrsto, ji je dal ime Boa Canina. Kasneje so jo, zaradi prevelikih razlik, in še drugih podobnih kač, premaknili iz genusa Boa v Corallus. Caninus pomeni, verjeli ali ne, psa. Zakaj je dobil Linnaeus ob pogledu na to kačo asociacijo na psa pa je drugo vprašanje. Baje da je njena glava zelo podobna tisti od psa.....pa še res je. Drugi razlog, zaradi katerega je bila asociacija na psa se močnejša, pa tiči v glavi. Corallus Caninus ima nenormalo dolge sprednje zobe. Razlog pretirane dolžine teh zob je v dejstvu, da se te kače v naravi prehranjujejo predvsem s pticami. Za lov le teh pa je seveda bistveno imeti daljše zobe...Odrasel primerek zraste lahko do dolžine 3m.

Rod Corallus šteje 8 vrst:

Corallus annulatus - Northern Annulated Tree Boa
Corallus blombergi - Ecuadorian Annulated Tree Boa
Corallus caninus - Emerald Tree Boa
Corallus cookii - Cook's Tree Boa
Corallus cropanii - Cropan's Boa
Corallus grenadensis - Grenadian Bank Tree Boa
Corallus hortulanus (enydris) - Amazon Tree Boa
Corallus ruschenbergerii - Central American Tree Boa

Kače iz rodu Corallus so v večini primerov drevesne kače, seveda pa so tu tudi izjeme. Corallus Caninus je identično kot Morelia Viridis 10000% drevensa kača, ki se ne bo, razen če to ne bo življensko potrebno, spustila na tla. Treba je tudi povedati to, da je med herpentologi ta kača enačena z Avstralsko Morelia Viridis, kar pomeni, da je to ena izmed najzahtevnejših kač za razmnoževanje. Podobnost z omenjenimi pitoni se izraža tudi v tem, da so mladiči načeloma med rdečo in rumeno ali zeleno barvo, in skozi odraščanje dobijo končno zeleno barvo. Tako kot pri Morelii Viridis, tudi pri Corallus Caninus znanstveniki ne znajo pojasniti, zakaj se to dogaja. Še en detalj, ki loči corallus caninus od vseh ostalih kač na svetu so toplotni receptorju na glavi. Corallus Caninus jih ima definitinvo največ.

Distribucija:
Tule pa še zloglasni zobje.....Takole bi rekel....ni isto, kot če te ugrizne gož ali pa kraljevi piton.
Pa še nekaj slik, od receptorjev, pa do prelepih portretov:

Vrsta: CORALLUS CANINUS
Copyright: Besedilo: MoreliaViridis
All pictures copyright to: www.corallus.com