CORALLUS HORTULANUS (ENYDRIS)
 
Corallus Hortulanus ali Amazon Tree Boa je poseben predstavnik rodu Corallus. To predvsem zaradi svojih neverjetnih variacij in adaptacij. Ta kača ima največji NARAVNI barvni razpon, od črne, temno sive, rjave kot smo jo videli na sejmu in je njena slika objavljena na forumu, pa do oranžne, rdeče ali rumene. Do leta 1997 je Corallus hortulanus vključeval tudi C. cookii, C. grenadensis, and C. ruschenbergerii, njen habitat pa je segal od Costa Rice, Bolivije in severne Brazilije. Takrat se je kača imenovala Corallus Enydris. Od takrat naprej, ko je bila vrsta ´razbita´ v več vrst, se je habitat hortulanusa precej zmanjšal, a še vedno ostal precej impozanten. Danes je njeno okolje celoten Amazonski deževni pragozd kot tudi SV Brazilije.
Na kratko: Do leta 1997 je bila znana ena in edina Amazon Tree Boa (Corallus Enydris). Leta 1997 so ugotovili, da so podvrste tako različne, da gre u bistvu za več vrst, ter Corallus Enydris razbili na več vrst, prvotno Amazon Tree Boo pa so poimenovali Corallus Hortulanus.

Corallus Hortulanus živi, tako kot angleško ime pove, v večini primerov v Amazonskem deževnem gozdu. Tudi ta je striktno drevesna kača, hrani se v večini primerov s kuščarji, malimi sesalci, občasno tudi s ptiči. Zobje so dolgi, vendar ne tako izrazito kot pri sestrični Corallus Caninus. Po karakterju so to zelo agresivne in nervozne kače.
Odrasli primerki so dolgi nekje med 1,3 in 1,5 metra, rekordne številke pa govorijo o primerkih, dolgih čez 2 metra.

Cene teh kač niso pretirane, seveda pa govorimo o višjem razredu. Mladiči stanejo pribl. toliko kot Morelia Viridis (350 eu gor), mogoče malce manj. Odrasli primerki so kot vse kače precej dražji. Kot zanimivost naj omenim samo to, da mi je na sejmu v Italiji lastnik Corallusa, ki ga je slikala Redlion, in katere slika je objavljena na forumu, kačo ponujal za 150eu. Na sejmu Reptilica v Avstriji pa mislim, da so bili mladiči okrog 100eu. S tem hočem povdariti to, da se pri cenah da posploševati do neke mere, točne mejnike pa je nemogoče postaviti.

Kar pa se tiče te kače kot ljubljenčka doma, pa je stvar sledeča. Hortulanus je definitivno najlažji od vseh Corallusov. To zdaleč ne pomeni, da je kača za začetnike. Rekel bi kača, za zelo zelo dobre poznavalce. To je kača, ki vam ne bo plezala po roki. To je kača, katero boste lahko premikali samo s palico, in kača, katero boste presneto dobro gledali kje je, ko boste menjali vodo v terariju. Skratka dont touch and watch only.

Še nekaj slik:

To sta dva mladička iz istega legla:Pa še tretja, popolnoma drugačna barvna variacija:
Kot sem že prej napisal, bi rad povdaril dejstvo, da to NIKAKOR niso kače za začetnike. V večini primerov jih drži daleč tudi cena. Povedati hočem to, da tudi če vam ponujajo takšno kačo po nizki ceni, in je zdrava, je nikakor ne kupujte, če niste res dober poznavalec, skoraj strokovnjak. Enostavno ne boste mogli skrbeti zanj, vseskozi pa bodo lastnika in kačo brezveze spremljali stres in muke......
Vrsta: CORALLUS HORTULANUS (ENYDRIS)
Copyright: MoreliaViridis
Pictures: www.dream-dragon.de, www.jenssinn.de