MORELIA VIRIDIS
 Vrsta: MORELIA VIRIDIS
Opis: Morelia Viridis (chondropython) je srednje velik piton. Odrasli dosežejo dolžino nekje med 1,3 in 2m, odvisno od vrste. Mladi drevesni pitoni so zelo agresivni in grizejo vse kar se premika. Mladički se rodijo rumene ali rdeče barve, z vsemi odtenki vmes. Nekje okrog tretjega meseca starosti začnejo spreminjati barvo. Znanstveniki še vedno ne znajo pojasniti vzroka za ta fenomen. Po končanem obdobju dobijo končno, zeleno barvo, ki varira od olivno temne do svetleče zelene. Barva je odvisna od genov, okolja, hrane,...

Distribucija:
Zeleni drevesni pitoni živijo na otoku Irian Jaya, Papua nova Gvineja, n nekaj okoliških otokih(Aru, Biak,...), in na avstralskem polotoku Cape York.

Življenje:
Življensko okolje teh kač so tropski deževni gozdovi nekje do nadmorske višine 2000m. Dobimo ga po grmih, na drevesih, skratka povsod, samo ne na tleh. Čez dan bo kamufliran na drevesu, zvit na veji, čakal mrak. To je nočna kača. Ko se bo stemnilo, pa bo postal bolj aktiven, in lovil majhne kuščarje, žabe, ptiče in sesalce. Zanimivo je tukaj povedati tudi to, da si mladi piton med lovom pomagajo z repom, s katerim simolirajo črva, ki privlači ptiče, žabe,....to z 8-im mesecem starosti preneha, saj njihove barve niso več tako močne, in ker se piton v tem času nauči vseh spretnosti lova. Morelia Viridis je kača, ki bo, če bo imela možnost, celo življenje ostala na enem drevesu. Načeloma se čim manj premikajo, ozioma se le ko iščejo hrano. Treba je tudi povedati, da so to tako imenovani lone wolf (samotar), kar pomeni, da razen v času parjenja, živijo ločeno vsak zase.

Vrste:
Vrste so dveh tipov. Prvo so t.i. continental types, drugi pa island types.

Continental types: Sorong, Merauke, Karubaga, Lereh, Wamena,
Bokondini, Waruta, Fakfak, Jajapura, Manokwari
Island types: Aru, Biak, Cape York, Japen, Iron- Range.
Rad bi povdaril to, da so v ujetništvu 99,9% samo Aru, Biak in pa Sorong, ostali so zelo redki.
Copyright: MoreliaViridis