MODRAS (Vipera ammodytes)
 

Vrsta: Vipera ammodytes
Opis: Vipera ammodytes, slovensko Modras, je najbolj strupena kača družine Vipera (eng. European Vipers).

Omenjeno vrsto delimo na 5 podvrst in sicer:

- Vipera ammodytes ammodytes (celotna bivša Jugoslavija, Albanija, Romunija in Bulgarija)

- Vipera ammodytes montadoni (Romunija, Bolgarija ter Z del Turčije)

- Vipera ammodytes meridionalis (J del bivše jugoslavije, Albanija, Grčija in Z Turčija)

- Vipera ammodytes ruffoi (alpski del Italije, nekateri je ne priznavajo)

- Vipera ammodytes gregorwalineri (tudi te podvrste ne priznavajo vsi, naj bi bila samo variacija Vipere ammodytes ammodytes, Austrija in severna bivša Jugoslavija ( Slovenija in S del hrvaške))


Vipera ammodytes je majhna in debela kača povprečne dolžine med 50 in 80 cm, iz lastnih izkušenj pa lahko zatrdim, da lahko te kače dosežejo precej večjo dolžino (moja največja samica je bila dolga med 91 in 93 cm ). Samice so običajno večje od samcev, po mojih ugotovitvah pa tudi agresivnejše.
Najraje se zadržuje na suhih področjih, skalnatih grebenih, najdemo jo lahko do 1500m nadmorske višine in več. Pretežno je to dnevna kača, v nočnih urah ni opažati pretirane aktivnosti.
Hrani se pretežno z majhnimi sesalci, lahko pa tudi z kuščarji, ptiči in drugimi kačami, kanibalizem tukaj ni izjema.
V naravi hibernirajo nekje med 2 in 6 meseci, odvisno od lokacije oz. podnebja. Parijo se aprila in maja, in med avgostom in oktobrom skotijo med enim in dvajsetimi mladiči dolžine med 14 in 14 cm.
Strup je tipičen viperidski, zelo močan, smrtonosen za človeka. Vsekakor je to zelo navarna kača, in vsako ravnanje z njimi je z moje strani močno odsvetovano.

O negi v ujetništvu pa se mi ne zdi smiselno pisati, saj je to v prvi fazi ogrožena živalska vrsta, in odvzem le te iz narave je nezakonit, poleg tega pa se v večini priemrov odvzema iz narave te kače odpovejo hrani, in stradajo do smrti. Seveda pa je ta kača tudi smrtonosna. Zaradi vseh naštetih, in še nešteto drugih dejstev močno odsvetujem vsem ravnanje, gojenje ali zadrževanje te kače v ujetništvu...
Copyright: MoreliaViridis