Eastern Garter Snake - Thamnophis sirtalis
 

Picture copyright to Keir Morse
Vrsta: Thamnophis sirtalis
Opis: Thamnophis sirtalis je srednje velika kača iz Minesotte, ki meri od 40 do 140 cm v dolžino. Je nestrupena in nekatere vrste znajo biti manj prilagodljive kot navadne kače te vrste,njihova osnovna barva je svetlo rjava do črna z dvema izmenjujočima se nizoma črnih pik. Nekatere vrste imajo svetlejšo podlago, na kateri se pike pokažejo zelo očitno in lepo. Na njih vzporedno potekajo tri vzdolžne črte. Hrbtna je navadno rumena, stranski pa sta smetanaste do rumene barve. Pod stranskimi črtami je navadno proga črnih pik. Trebuh je lahko bel, rumenkast ali modrikast. Glava je rjava ali črna z eno ali dvema majhnima rumenima pikama blizu temeničnih luskin na vrhu glave in nekaj ali zelo malo temnih ali črnih grbic na ustničnih luskinah.

Podvrste
Obstajajo dve podvrsti Thamnophis sirtalis, ki se jih najdeta v Minesotti. In sicer Thamnophis sirtalis sirtalis, ima navadno belo, zelenkasto, oranžno ali rdečo kožo med luskinami, navadno le vidno ko je koža napeta, kot naprimer po velikem obroku. Thamnophis sirtalis parietalis, je zelo podobna, razlikuje se le v jasnih rdečih grbicah ali pikah na straneh med hrbtnimi in stranskimi luskinami, ta obarvanost je navadno vidna brez raztezanja kože.

Obseg
V glavnem se Thamnophis sirtalis sirtalis najde v vzhodni Minesotti, medtem ko Thamnophis sirtalis parietalis naseljuje vzhodni del države. Vmesna stopnja obeh podvrst je v osrednji Minesotti. Posamezni primerki tudi variirajo v barvah, čeprav so lahko vrste , ki so podobne tema dvema najdene kjerkoli po državi.

Življenski prostor
Pojavijo se skoraj povsod kjer sta primerna hrana in zavetje. So zelo prilagodljive na okoljske spremembe. Čeprav ima večina raje važnejše okolje, zato jih lahko najdemo ob obrobjih raznih voda. Odprte ravni, pašniki in gozdovi ali njih obrobja so njihova najljubša lovišča. Najdemo pa jih tudi v mestnih parkih, kmetijskih posestvih ali na podeželskih dvoriščih.

Navade
Te kače so aktivne podnevi in so lahko tudi agresivnejše kot navadne vrste. Poleg ugriza pogosto izločijo še smrdljivo tekočino, ki odvrne sovražnike. Če jo stisnemo v kot lahko napade, vendar je njen ugriz neboleč, lahko pa tudi skrije glavo pod telo, dvigne rep v zrak in ga počasi premika naprej in nazaj. So aktivni termometri in bodo izmenično lovile in se sončile skozi dan. Umaknejo se pod hlode, skale, deske in v živalske brloge. Parijo se spomladi in mladiči se rodijo živi pozno poleti ali jeseni. Skoti se lahko od 10 do 70 mladičev ki so od 14 do 23 cm dolgi. Prezimijo lahko z drugimi vrstami kač in uporabijo katerikoli prostor, kamor lahko uidejo zmrzali, ponavadi so to cestni nasipi, brlogi in kleti. Veliko število teh kač lahko zasledimo v oktobru ko prečkajo ceste v iskanju primernega prostora za prezimljenje.

Hrana
Te vrste kač so zelo požrešne in bodo pojedle karkoli kar lahko ujamejo in pogoltnejo. Navadno so to črvi, ribe, žabe, krastače, kuščarji, miši in ptičja jajca.
Te kače jedo mrhovino in bodo jedle kakršnekoli mrtve živali ki so dovolj majhne da jih lahko pogoltnejo, navadno bolj kot jim je toplo, več vrst hrane bodo bile pripravljene pojesti. Svoj plen pojedo brez zadušitve ali strupa, saj imajo močne čeljusti za obvladovanje plena.
Copyright: ^nemesis^