LAMPROPELTIS TRIANGULUM CAMPBELLI
Vrsta: LAMPROPELTIS TRIANGULUM CAMPBELLI

Lampropeltis triangulum campbelli
Angleško ime: Pueblan Milk Snake

ŽIVLJENSKI PROSTOR:
V naravi jo najdemo v osrednji Mehiki (Puebla, Morelos , Oaxaca). Živi na visokih sušnih območjih. Najdena je bila tudi visoko v gorah (1495m-1680m).

LASTNOSTI:
Mladički znajo biti malo bolj živčni, ampak se sčasoma, z rednim hendlanjem, umirijo. Odrasle kače, vzgojene v ujetništvu so mirne in nenapadalne. To je nočna kača, tako da ni aktivna čez dan, zato ji moramo v terarij postaviti skrivališča, da se podnevi lahko skrije. Kača je primerna za začetnike, saj je zanjo dokaj lahko skrbeti in je zelo odporna. Zraste malo manj kot 1m, njena povprečna življenska doba pa je od 15 do 20 let.

TERARIJ:
Mladička moramo imeti v manjšem terariju, ker se tako počuti bolj varno. Za odraslo kačo bo dovolj velik terarij z merami 100x50x50. Te kače so pravi profesionalci za pobege iz terarija, zato moramo zelo paziti, da je terarij dobro zaprt. V terariju morata biti vsaj dve skrivališči (lahko tudi več) – eno na toplem in eno na hladnejšem delu. Obvezen je bazenček z vodo v katerega se lahko kača cela potopi. Za ogrevanje terarija je najbolje da imamo kabelski grelec, katerega moramo dobro zavarovati, saj se te kače rade zakopljejo v podlago. V terarij postavimo kakšno korenino ali pa vejo za plezanje. Za podlago lahko uporabimo časopisni papir, šoto ali pa lubje za plazilce. V terariju mora obvezno biti samo ena kača saj lahko pride do kanibalizma.

TEMPERATURA:
Na toplem delu terarija naj bo temperatura do 30°C, na hladnejšem pa do 26°C. Ponoči naj temperatura pade na 22°C.

VLAGA:
Ker v naravi te kače živijo na sušnih območjih, ne potrebujejo veliko vlage (40%-60%). Dovolj vlage nam da bazenček z vodo, tako da terarija ni potrebno dodatno vlažiti.

HRANJENJE:
Te kače zelo rade jedo, tako da s hranjenjem ponavadi nimamo težav. Mladičke hranimo enkrat do dvakrat tedensko z goliči. Ko kača raste pa postopoma povečujemo velikost plena. Odrasla kača poje eno odraslo miš na 7 do 10 dni. Hrana mora obvezno biti že mrtva. Najbolje da kačo že ko je mladiček navadimo na mrtev plen.

RAZMNOŽEVANJE:
Kača postane spolno zrela pri 2h letih starosti. Damo jo hibernirati od začetka novembra pa do začetka marca. Hibernirajo pri temperaturi od 10°C do 13°C. En teden po hibernaciji kačo nahranimo. Kača nosi jajca v sebi od 26 do 49 dni. Ponavadi izleže od 4 do 16 jajc, povprečno okoli 9. Jajca imamo v inkubatorju od 58 do 76 dni, pri temperaturi od 28 do 30°C.

Copyright: Kali