ELAPHE OBSOLETA - PODGANARICA

Picture copyright to: http://www.eitangrunwald.com/
Vrsta: ELAPHE OBSOLETA - PODGANARICA

Ta opis je bolj za elaphe obsoleta rossalleni mislim pa da velja za vse podvrste iz rodu elaphe obsoleta katerih je zelo veliko.


Naj naštejem nekaj primerkov:

elaphe obsoleta obsoleta
elaphe obsoleta lindheimeri
elaphe obsoleta quadrivittata
elaphe obsoleta rossalleni
elaphe obsoleta spiloides

morfi:
elaphe obsoleta white-sided
elaphe obsoleta leucistica
elaphe obsoleta albina

Elaphe obsoleta rossalleni ali velika podganarica živi v severni ameriki in zraste okrog 130 pa do 180 cm.
Je živo oranžne barve s štirimi nerazločnimi sivimi črtami,njen trebuh je svetloranžne ali rumeno-oranžne barve.Prav tako imajo oranžne oči in rdeč jezik.Znani so kot dobri plavalci in da radi plezajo.


HRANJENJE:
Mladiče hranimo z mišjimi mladički(goliči)bolj kot pa kača raste večje miši ji dajamo.
Mladiče hranima na vsake 4-6 dni,odrasle kače pa na vsakih7-10 dni.
Pri mladičih je lahko včasih problem z hranjenjem odvisno od vrste.
Velikost plena ne sme biti večja od maksimalnega premera kače.Majhne plene (kot so manjše miši,skakači)lahko hranimo žive,odvisno kako kači bolj ugaja medtem ko velike plene hranimo mrtve.


PARJENJE:
Pogoji:kača mora biti zdrava in dovolj težka.Velika mora biti okrog 90cm in težka okrog 150gramov. Primerna za parjenje naj bi bila pri starosti leto in pol.
Pred parjenjem gredo kače skozi fazo hlajenja.Preden da začne z "zimskim spanjem" se dva tedna prej ne hrani.Po dveh tednih postopoma znižujemo temperaturo nekaj dni,dokler ne dosežemo temperaturo od 13°C do 16°C.Kača živi na tej temaraturi 2-3 mesece,običajno od decembra do februarja.Med tem časom kače ne hranimo.Po koncu te faze temperaturo postopoma dvignemo in pričnemo s hranjenjem.
Po prvi ali včasih po drugi levitvi levitvi je samička pripravljena na parjenje.Samičko in samca damo skupaj parjenje pa običajno traja 20 min lahko pa traja tudi eno uro ali več.Če se po dveh urah še vedno ne parita ju ločimo če pa se ju ločimo po parjenju in ju potem vsake par dni spet združimo dokler ni samica parjena vsaj 3x kar nam zagotovi plodnost jajc.


TERARIJ:
Terarij mora biti velik vsaj: dolg 100cm širok 50cm in pa visok 50cm ampak zaželen je večji.
Pokrov se mora dobro oprijemat terarija (oz.mora biti dobro varovan)ker so te kače znane kot mojstrice pobegov.
Najbolje je če postavimo grelec samo v en del terarija,da lahko kača sama izbira kje ji pač bolj paše.Območje kjer je grelec na bo temperatura približno od 27°C pa do 30°C
območje kjer ni grelca pa naj bo od 24°C do 26°C ponoči je lahko temeperatura tudi nižja.
Za podlago terarija lahko uporabimo časopis,žagovino ali nasteljo(slama,zemlja,šota,listje,lubje)
V terarij postavimo tudi čvrsto posodo za vodo,ki mora biti dovolj velika,da se lahko kača v celoti potopi vanjo.
V terarij postavimo tudi dovolj veliko skalo da je kača ne more premakniti.V terarij postavimo tudi dve skrivališči da se kača lahko skrije.Eno skrivališče postavimo v topli del drugega v hladnejši del.Bolj majho oz.ozko bo škrivališče bolj varno se kača počuti v njem.
V terarij lahko damo in je tudi priporočeno eno plezalno vejo oz.deblo po katerem lahko kača pleza.Je pa priporočljivo da iz njega prej odstranimo lubje.

Copyright: ČrniVran