Boa Constrictor
 

Vrsta: Boa Constrictor
Opis Podvrste:

Boa constrictor amarili STULL, 1932.
Boa constrictor constrictor LINNAEUS, 1758.
Boa constrictor imperator DAUDIN, 1803.
Boa constrictor longicauda PRICE & RUSSO, 1991
Boa constrictor mexicana
Boa constrictor nebulosa LAZELL, 1964
Boa constrictor occidentalis PHILIPPI, 1873.
Boa constrictor orophias LINNAEUS, 1758.
Boa constrictor ortonii COPE, 1877
Boa constrictor sabogae BARBOUR 1906


LASTNOSTI:
Boa constrictor je kača, ki jo zelo radi gojimo v ujetništvu, saj je mirnega značaja glede na njeno velikost. Samice so nekoliko večje od samcev. Giblje se zelo počasi in ponavadi nimamo problemov za jo navadit na prijemanje. Preden jo kupimo, moramo upoštevati da bo črviček en dan pravi velikan, ki bo zahteval veliko prostora. Odrasla kača pride do 3m v dolžino.
Glede na kraj od kjer izhaja, najdemo različne barvne variacije. Nekoliko lepše in zato tudi dražje so mutacije albinizma.

TERARIJ:
Za mladiča je najbolj primerno da ga imamo v čimmanjšem terariju, če ne se počuti zgubljen v prostoru in ne najde hrane. Zaradi tega lahko pogine.
Za srednje veliko kačo je primeren terarij 150x150x100cm. Osrasla kača bo potrebovala terarij velikost najmanj 200x150x170cm.
Grelni kabel moramo postaviti tako, da ima terarij topel in hladnejši del. Na toplem delu naj bodo temperature med 29-31 stopinj, na hladnejšem delu pa med 24-26 stopinj. Na obeh območjih terarija mu moramo postaviti skrivališče. Za okras lahko dodamo tudi kakšno vejo, vendar jo moramo dobro pritrditi, da se nebi kača poškodovala. Zelo praktično je če postavimo v terarij kakšen kamen, saj se bo kača drgnila ob njega ob levitvi.
V terariju mora biti dovolj velika posoda s svežo vodo, da gre lahko kača cela not.
Pokrov in drsna stekla na terariju moramo dobro zapreti (najboljše s ključavnico), saj so kače pravi mojstri pri pobegih.


HRANA:
V ujetništvu jo hranimo z miškami, podganami, morskimi prašički in zajci.
Mladiča hranimo 1x tedensko z miško primerne velikosti. Velikost obroka ne sme presegati najdebelejšega dela trupa kače. Srednje veliko kačo hranimo s podgano na 2-3 tedne. Odrasli kači je dovolj zajec (1,5-2kg) enkrat mesečno.

RAZMNOŽEVANJE:
Kače spolno dozorijo pri 2,5-4 letih starosti. Samec mora bit dolg vsaj 140cm, samica pa najmanj 180cm.
Paritveno obdobje je od oktobra do aprila. Ponavadi se parijo takoj ob koncu zime. Po paritvi samica nosi v sebi jajca 120-140 dni. Po tem obdobju izleže žive mladiče (15-40 mladičev).

ŽIVLJENJSKI PROSTOR:
V naravi jo najdemo v Mehiki (Jukatan), Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Panama, Kolumbija, Venezuela, Peru, Bolivija, Brazilija, Argentina
Copyright: REDLION