Epicrates Cenchria Cenchria
 

Vrsta: Epicrates Cenchria Cenchria
Opis Bolj poznana je pod imenom Mavrični udav. Najdemo jo v Braziliji in Peruju.

LASTNOSTI:
Mladiči so zelo živahni in radi grizejo. Starejše kače se umirijo. Kača potrebuje dokaj visoko vlago (80-90%) in konstantno temperaturo (okoli 28 stopinj).
Ni primerna za začetnike!

TERARIJ:
Mavrični udav zraste do velikosti 2 metra. Odrasla kača je težka priblizno 4,5 kg.

Za kačo srednje velikosti moramo pripraviti terarij z merami 70x50x50cm. Temperatura naj se giblje med 28-30 stopinj. Vlaga mora biti 80-90%.
Če je vlažnost v terariju prenizka lahko pride do težav pri levitvi in do bolezni dihal.
Odrasla kača bo potrebovala terarij najmanj 150x80x80cm.

Podlaga naj bo iz steriliziranega humusa ali palmove šote, ker je mehka in zadržuje vlago. Mavrični udav se rad zakoplje v mehko in vlažno zemljo.

Posoda za vodo naj bo dovolj velika, da gre lahko kača cela not. Najraje imajo zaprte posode (naprimer plastenka vode z luknjo).

Potrebuje tudi žarnico, ki oddaja UVA in UVB žarke. Ta povdarja mavrično barvo kože in zagotavlja tvorbo vitaminov, ki jih kača potrebuje pri rasti.
Žarnica je učinkovita le če ni oddaljena več kot 30cm od kače.
To lahko rešimo tako, da namestimo žarnico na pokrov terarija, pod njo pa damo vejo, da bo kača lahko splezala gor bliže k lučki. To velja le za UVA in UVB neonke, ki se ne segrejejo na več kot 30 stopinj! Če uporabljamo spott žarnice za ogrevanje terarija, moramo te dobro zaščititi, da kača ne pride blizu, saj se bo grdo opekla!


HRANA:
Hranimo jo z miškami primerne velikosti. Mladiču ponudimo mišjega goliča 1x tedensko. Srednje velika kača poje odraslo miško.
Najboljse je, da kačo navadimo na mrtvo hrano. Ce dajemo živo miš je nevarno da bo ta poškodovala kačo.


RAZMNOŽEVANJE:
Mavrični udav koti žive mladiče.
Kača je primerna za parjenje pri starosti treh let.
Copyright: REDLION