Python Regius (Ball Python)
 

Vrsta: Python Regius
Opis LASTNOSTI:
Kraljevi piton je najmanjši med afriškimi pitoni. Mladič meri od 25 do 40cm, odrasla kača pa od 90 do 130cm. Redki primerki pridejo na dolžino 150cm.
Tehtajo okoli 1,5-2kg. Samci so ponavadi manjši od samice, imajo pa nekoliko večjo glavo.

Najdemo ga v tropskih afriških gozdovih vse od Senegala pa do Nila.

So dokaj mirni, redko poskušajo vgriznit. Kadar se počutijo ogroženi se stisnejo kot v nekakšno kroglo (zato tudi ime Ball Python).

Življenska doba je od 20-30 let. V nekem živalskem vrtu so imeli kraljevega pitona, ki je dočakal starost 47 let.


TERARIJ:
Za odraslo žival je primeren terarij velikosti 100x50x50cm. Terarij naj ima topel in hladnejši del. Temperatura na toplem delu naj bo okoli 30 stopinj, na hladnejšem pa 26 stopinj. Na obeh delih terarija mu moramo namestiti skrivališče.
Z okras mu namestimo kašno vejo in umetno rastlino.
Tudi kraljevi piton potrebuje posodo s svežo vodo, v katero se lahko cel potopi.

Najboljša podlaga je palmova šota ali steriliziran humus, ker zagotavlja dovolj visoko vlažnost. Kraljevi piton potrebuje vlažnost 60-70%, v obdobju levitve pa 80-90%. To zagotovimo s tem, da večkrat na dan poškropimo terarij z mlačno vodo.


HRANA:
Mlademu pitonu lahko ponudimo mladega mišjega mladiča ali več goličev 1x tedensko. Odrasel bo pojedel odraslo miško 1x na 10 dni.
Priporočena je mrtva hrana.


RAZMNOŽEVANJE:
V ujetništvu je kraljeve pitone tešje ražmnoziti kot kašno drugo vrsto kače. Samica izleže jajca. Iz teh se po približno 60 dnevih izležejo mladiči.

Samec mora imeti najmanj 75 cm in 650g (16-18 mesecev), samica pa 90cm in 1kg (27-31 mesecev).
Copyright: REDLION