SPLOŠNO O KAMELEONIH
 

Predstavnike družine Chamaeleonidae poznamo pod imenom kameleon. Ta beseda izhaja iz grščine in pomeni talni ali pa zemeljski lev.

Kameleone v glavnem najdemo v Afriki in na Madagaskarju, nekaj vrst pa najdemo tudi v južni Evropi in Aziji. Njihova velikost je precej različna med vrstami, tako na primer najmanjša vrsta (Brookesia minima) meri le 2,5 cm, največja (Furcifer oustaleti) pa slabih 80 cm. Samci so običajno večji od samic in tudi lepše obarvani.

Kameleoni so popolnoma prilagojeni življenju na drevesih in grmovjih. Na tleh najdemo občasno le nekatere izmed manjših vrst. Njihovo stopalo je sestavljeno iz 5 prstov, ki so združeni v dve skupini po 2 in 3 prste. Zaradi tega je njihovo stopalo podobno kleščam in jim omogoča zelo dober oprijem pri plezanju po vejah. Ker so kameleoni dokaj počasne živali, se pri lovu ne zanašajo na hitrost, pač pa na ostale posebnosti. Prva in najbolj znana njihova lastnost je spreminjanje barve. V naravnem okolju to lastnost uporabljajo za kamuflažo in pa tudi za sporazumevanje in razkazovanje moči. Druga in tudi glavna posebnost pa je njihov jezik. Imajo namreč sposobnost, da v trenutku iztegnejo svoj jezik za več kot dolžino telesa. Jezik je na koncu lepljiv, kar služi za lovljenje insektov. Seveda bi bila ta lastnost brez zelo dobrega vida in odlične sposobnosti ocenjevanja razdalje povsem neuporabna, zato imajo kameleoni zelo specifičen par oči, ki ju lahko premika neodvisno enega od drugega. Kameleoni nimajo ušes, zato so včasih mislili, da so kameleoni gluhi. Pri najnovejših raziskavah pa so ugotovili, da se kameleoni sporazumevajo z vibracijami, ki jih prejemajo preko stopal. Nekatere vrste imajo na glavi posebne izrastke. Pri vrsti Chamaeleo jacksonii so v obliki rogov, pri vrsti Chamaeleo calyptratus pa v obliki čelade oziroma helme.

Večina kameleonov se prehranjuje izključno z insekti, nekaj večjih vrst pa občasno poje tudi kakšnega ptiča ali pa kuščarja, med drugim tudi manjše vrste kameleonov. Nekatere vrste občasno zaužijejo tudi rastline. Kameleoni ne pijejo stoječe vode, pač pa ližejo kapljice z listov.

Večina kameleonov leže jajca. Samice izležejo jajca na tleh, kjer jih zakoplje v podlago. Število izleženih jajc se razlikuje od vrste do vrste in lahko doseže tudi število 100. Jajca se ponavadi izležejo po 4. do 12. mesecih, pri vrsti Calumma parsonii pa je inkubacijska doba do 24 mesecev. Nekaj vrst je živorodnih, kot na primer Chamaeleo jacksonii.

Kameleoni so postali precej pogosti v ujetništvu, najbolj pogosta vrsta je Jemenski kameleon (Chamaeleo calyptratus),  Sledijo ji vrste Furcifer pardalis, Chamaeleo jacksonii...