AUSTRALIAN KING PARROT
 

Vrsta: AUSTRALIAN KING PARROT
Opis: AUSTRALIAN KING PARROT je ena izmed najbolj priljubljenih in zaželenih papig, ki jih vzgajamo v preletalnicah. Ima tudi več prav tako lepih sorodnic kot sta zelenokrila King Parrot in Amboina King Parrot. Vzgoja teh se kar hitro širi.

Obarvan samec je po glavi, vratu, prsih in trebuhu rdeč, na tilniku je manjša modra črta. Hrbet in peruti so zelene ki na koncu prehajajo v bele in temno zelene črte. Samica je po glavi in prsih zelena brez temno zelenih črt na perutih. Kljun je teman.

Papigo najdemo v Avstraliji in sicer na vzhodu in jugovzhodu Avstralije in južji Viktoriji. Zraste do velikosti 43 cm.

Ptiči živijo do 1650m n.v. . V tropskih deževnih gozdovih, odprtih poljanah, evkaliptusovih drevesih. Pridejo tudi na plantaže, parkirišča in vrtove. Živijo v paru ali v majhnih skupinah.

Prehrana: sadje, lešniki, jagode in semena evkaliptusovih palm.

Paritvena sezona je od septembra do januarja. Gnezdo si poišče v visokih palmah. Samica izvali 4 do 7 jajc. Vali 21 dni.

Par mora biti harmoničen vendar ne po izgledu temveč po obnašanju. Začetek parjenja je v Marcu: 4 do 5 jajc včasih tudi 7. Vali 20 do 21 dni. Ko so mladiči stari okoli 10 dni jih obročkamo z 7.5mm velikimi obročki. Najstarejši mladič zapusti gnezdo po 37 dneh ostali pa 1 teden za njim. Nato še okoli 14 dni preživijo s starši. Vali enkrat letno.
Copyright: http://users.volja.net/papige/Kraljeva.htm