NEKAJ SPLOŠNIH PODATKOV O ŠKORPIJONIH
 
Škorpijoni so strupeni členonožci in na svetu je približno 1500 vrst škorpijonov. Ki so karakterizirani po členkastemu repu, in dolžini trupa. Zadek je sestavljen iz 13 členov. Prvih 7 tvori mezosomo, ostalih 6 pa metasomo. Škorpijoni imajo 8 nog, ki se proti zadku večajo. Pedipalpe, ki jih ima škorpijon na prednjem delu pa služijo za hranjenje in kosanje hrane.

Ko pomislimo na besedo škorpijon, mislimo da jih najdemo samo v puščavah, vendar pa se pojavijo tudi v mnogih drugih okoljih, kot so pašniki, stepe, listnati gozdovi, gorski borovi gozdovi, deževni gozdovi in jamah.

Škorpijoni so naravni lovilci živali, ki se hranijo z insekti, pajki in tudi z drugimi škorpijoni.
Večji škorpijoni pa se hranijo tudi z mišmi, majhnimi kuščarji in kačami. Za ulovitev plena uporabljajo pedipalpe, s katerimi tudi zdrobijo hitinasto ogrodje plena in ga nato razkosajo.

Preden se odločimo za nakup škorpijona, nikoli ne smemo dobiti občutka da se ga bomo bali. Če ga kupimo samo za to, da ga kažemo prijateljem, je to zelo grdo ravnanje. Razlog da ga imamo je ta, da se zavedamo da je to briljantna žival, za katero moramo skrbeti.

Večino vrst škorpijonov se lahko zadržuje v skupinah. Zato ne potrebujemo za vsakega novo posodo. Paziti moramo, da imamo priporočljivo temperaturo in vlago. Veliko škorpijonov poznamo tudi kot dobre plezalce, zato je priporočljivo imeti terarij pokrit. Ko se odločimo katero podlago bomo uporabili, je to odvisno on posamezne vrste škorpijona. Podrobneje bom opisal, kako se pripravi terarij za gozdno vrsto in puščavsko vrsto.

GOZDNA VRSTA:
Te vrste škorpijonov prihajajo iz Azije in Afrike. V terarij moramo nasuti šoto vsaj 7 cm, povrhu pa nasujemo zdrobljeno lubje. Seveda mora biti podlaga poškropljena z vodo vsak dan, da se v terariju zadržuje vlaga, ki je primerna za to vrsto.

PUŠČAVSKA VRSTA:
Vrste, kot so Genus Centruroides, Buthus and Androctonus (in še veliko ostalih), potrebujejo zelo suhe pogoje, kot prejšnji. V terarij moramo nasuti vsaj 10 cm grobatega peska, podlago pa ne rabimo šropiti vsak dan, ker puščavski škorpijoni potrebujejo zelo majhno vlažnost.

Terarij lahko še uredimo s kakšnim kosom lesa, večjim kamnom in mu tako polepšamo teren.

Škorpijoni so nočne živali in ne potrebujejo dodatne svetlobe, za najboljše ogrevanje terarija uporabimo grelec, ki ga položimo pod podlago in nam tako zadržuje temperaturo v terariju.
 
ANATOMIJA