GEOCHELONE SULCATA - OSTROGASTA ŽELVA

Vrsta: Geochelone sulcata
Pogovorno ime: Sulcata in Afriška želva
Življenska doba: 80 do 100 let (tudi dlje)
Prehrana: Vse vrste trave, seno, užiten plevel, rože (endivije, kaktusove blazinice,…). Manjše količine druge listnate zelenjave; izogibati pa se je potrebno špinači, gorčici, brokoliju, cvetači,…Te vrste želve nikoli ne hranimo s sadjem ali hrano za želve. Dodajanje kalcija in vitamina D3 je priporočljivo.
Lastnosti:

Te velike želve rabijo trdno ograjo in ker kopljejo v tla mora biti ograja pritrjena globoko v tla. Priskrbimo ji suho zatočišče, kamor se bo lahko zatekla v slabemu, mrzlemu vremenu. Dnevna temperatura je lahko do 37 C, če temperatura ponoči pade pod 21 C ° moramo želvi priskrbeti segrevano zatočišče. Priskrbimo ji nizko posodico z vodo.

Zaradi velikosti teh želv, mogoče domovanje v hiši predstavlja problem, zato je primerneje želvi priskrbeti ogrevan zimski vrt ali kaj podobnega. Temperatura naj bo med 27 do 32 C čez dan, in čez noč 22 C. Če imamo želvo znotraj je potrebna luč z žarki UVA/UVB.

Prezimovanje: Želva zime ne prespi. Če se želva prevrne na hrbet in nas ni tam, da bi ji pomagali je možnost da pogine. Zato bodimo pazljivi in ji ne nastavljajmo predmetov ob katerih se lahko prevrne.