PYXIDEA (CYCLEMYS) MOUHOTII - INDIJSKA POKLOPNICA

Vrsta: PYXIDEA (CYCLEMYS) MOUHOTII - INDIJSKA POKLOPNICA
Velikost: Želva srednje velikosti.Doseže velikost med 20-24cm.
Razširjenost: Ta poklopnica  naseljuje gozdnate pokrajine južne Kitajske, Vietnam, severno Tajsko, Burmo in vzhodne predele Indije.
Opis: Gre za kopensko vrsto želve. Njen oklep je rjav, koža ima malenkost temnejši odtenek. Na zgornjem delu oklepa so vidni trije izraziti grebeni, robne zadnje plošče so redke in rahlo zavite navzgor. Tudi spodnji del oklepa je rjave barve, lahko je posejan s temnimi madeži, gibljiv zaklep. Močna čeljust ji omogoča, da z lahkoto zdrobi najdeno hrano.
Hranjenje: Vsejeda želva poseže tako po rastlinski hrani in sadju kot tudi po hrani živalskega izvora tako, da ji vedno lahko ponudimo pester jedilnik zelenja, kose sadja in zelenjave, žive hrane ali kupljenih pripravkov za želve.
Oskrba: Glede na to, da imamo opravka z zelo okretno, gibčno in aktivno želvo potrebujemo velik razgiban ograjen prostor. Želve se rade zakopavajo v podlago zato naj bo le ta nekoliko debelejša. Nad podlago naj bo nastlano listje, mah, lubje, nižje lesene prepreke na katere želve rade zlezejo in si ogledujejo okolico. Ogrado zasadimo z rastlinami. Namestimo tudi plitev bazenček z vodo, kjer se živali lahko namočijo in odžejajo. Ta naj bo položen in nedrseč, da je vstop in izstop živali varen. Temperaturo vzdržujemo med 25-28 stopinjami, zračno vlažnost pa med 75-95%. Priporočljiva je osvetlitev z UV žarnico. Ob večjem številu samčkov lahko nastanejo težave v obdobju parjenja, ko postanejo želve agresivnejše. V toplih poletnih dneh jo prenesemo v zunanjo ogrado na vrtu.
Copyright:

Sestavil: Roman Hudmal
Foto: Gregor Lipovšek