RHINOCLEMMYS PULCHERRIMA-PISANA GOZDNA ŽELVA (RDEČA MEHIKANKA)

Vrsta: RHINOCLEMMYS PULCHERRIMA
Lastnosti: Lepa pisana želva spada med kopenske sklednice. Po temno rjavem oklepu je okrašena z izrazitimi barvnimi črtami rdeče ali rumene barve. Plastron je svetel z temno liso po sredini. Tudi temno kožnato podlago prepletata živa rdeča in rumena barva. Preko nekoliko svetlejše glave potekajo tenke rdeče linije. Spol odraslega osebka določimo po dolžini repa, ki je pri samčkih daljši.
Velikost: Dolžina oklepa pri samičkah doseže 20 cm, samčki ostanejo malenkost manjši. Oklep je dokaj visoko obokan.
Razširjenost: Pisana gozdna želva naseljuje predele srednje Amerike-Mehika, Gvatemala, Kostarika, Nikaragva, Honduras…Njeno življenjsko okolje so gozdnate pokrajine, kjer so pogosto v bližini vode.
Oskrba:

Za gojitev gozdne želve potrebujemo velik terarij v katerem namestimo tudi vodni del.2/3 terarija-akvaterarija namenimo kopnemu delu, 1/3 pa naj zasede vodni del, ki naj bo plitev in lahko dostopen. Globino vode prilagodimo glede na velikost osebka vendar naj voda sega le do vrha želvinega oklepa ali malenkost čez. Čeprav je želvici ljubše na kopnem, kjer se tudi prehranjuje, se zelo rada namaka v vodi. Kopenski del uredimo glede na biotop želvice, dno v vodnem delu naj ne bo drseče, da se žival počuti varno, lažje izstopa ali vstopa v posodico. Temperatura v terariju naj se giblje od 25-28 stopinj, voda naj ne bo prehladna. Zračna vlažnost naj se giblje med 70-80%. Za osvetlitev uporabimo žarnico UVB spektra, mesto za sončenje želvi dodatno osvetljujemo.

Preko toplih poletnih dni lahko večje osebke zadržujemo tudi v primerno urejeni vrtni ogradi.

Hranjenje:

V divjini se prehranjuje z rastlinsko hrano, občasno tudi insekti in črvi, zato ji tudi v ujetništvu ponudimo veliko zelenja in sadja, pa tudi črve, polže, hrošče itd…ali se poslužimo že pripravljenih tovarniških izdelkov, ki so nam dosegljivi v večini zoo trgovin.

Prezimovanje: Želve ne prezimujemo, ampak ji tudi v hladnih zimskih dneh nudimo pravo svetlobo in toploto.
Copyright: Roman Hudmal