PSEUDEMYS CONCINNA CONCINNA

Vrsta:

PSEUDEMYS CONCINNA CONCINNA

Opis:

To vodno vrsto želve prepoznamo po velikosti,ter značilnimi rumenimi črtami,ki potekajo po koži na glavi,vratu,sprednjih in zadnjih okončinah ter repu.Pri mladih osebkih se ta rumen vzorec pojavlja tudi po zelenem zgornjem delu oklepa,z leti pa ga prekrijejo temnejše bolj umirjene nianse rjavih odtenkov,kar je značilnost starejših želv.Rumeno trebušno ploskev popestrijo črne pege.

Velikost: Precej velika sladkovodna vrsta želve.Doseže velikost med 25-35cm,samičke so večje od samčkov.
Razširjenost: Rod Pseudemys obsega več geografskih podvrst in so najpogostejše želve,ki naseljujejo jugovzhodne predele ZDA.Nanje naletimo večinoma v velikih,počasi tekočih rekah,jezerih in močvirjih z bujnim rastlinjem.
Oskrba: Odlična plavalka potrebuje velik akvaterarij,globino vode prilagodimo glede na velikost osebka (mladički do 15cm).Tretjino prostora namenimo kopenskemu delu,ki ga dodatno osvetljujemo.To mesto za sončenje lahko doseže temperaturo do 35 stopinj.Idealna temperatura vode naj se giblje v mejah med 22-28 stopinjami,zračna je lahko kakšno stopinjo višja.

 Za odrasle osebke je v toplem obdobju leta primernejši zunanji ribnik,kjer se želve rade sončijo na suhih,ogretih delih,ki štrle iz vode ,večkrat v skupini.Naravna svetloba  namreč zelo pozitivno vpliva na njen pravilni razvoj ter večjo odpornost.Noč prebijejo prikrite na vodnem dnu.

Hranjenje:

 Mladi osebki so vsejedci in posežejo tako po rastlinski,kakor tudi po živi ali mrtvi hrani živalskega izvora (črvi,žuželke,ribe…).Odrasle živali pa postanejo rastlinojede.Tekne jim vodno rastlinje,pa tudi zelenjava in zelišča (regrad,solata,špinača…).V ujetništvu si pomagamo pri gojenju tudi s tovarniškimi pripravki.

Prezimovanje: Odraslim osebkom omogočimo 2-3 mesečno hibernacijo.
Življenska doba: Želve lahko dosežejo starost do 40 let.
Copyright: Roman Hudmal
Gregor Lipovšek