CHINEMYS REVESII - REEVE`S TURTLE

Vrsta: CHINEMYS REVESII
Lastnosti:

Preko enobarvno rjavega, ovalnega zg.dela oklepa potekajo trije izraziti, lahko nekoliko temnejši, grebeni-brazde od glave do repa. Koža je siva, ob straneh glave in po vratu popisana z rumenimi lisami. Tudi plastron se ne razlikuje v barvi.

Glede na to, da nisem nikjer zasledil slovenskega imena za to vrsto simpatične želve, sem ime izpustil. Nemci jo imenujejo-chinesischen dreikielschildkroten-kitajska tribrazdna želva glede na vidne brazde na oklepu, kako pa jo imenujemo pri nas?

Velikost: Spada med manjše vrste želv. Samčki zrastejo do 15cm, samičke so večje in dosežejo dolžino do 18cm.
Razširjenost: Domovina te želve je Kitajska, Japonska in Tajvan. Zadržuje se v močvirjih, ob in v plitkejših počasi tekočih vodah, potokih in kanalih z blatnim ali peščenim dnom.
Oskrba: Glede na to, da imamo opravka z vodno želvo, ki je slaba plavalka in prebije veliko časa tudi na kopnem ji moramo poleg plitkega vodnega dela v akvaterariju zagotoviti tudi večji kos suhega ozemlja. Nad tem delom(večja ploščata skala, les ali peščen suh predel) namestimo grelno usmerjeno svetlobo, kjer se bodo želvice sončile. Mlade želvice prebijejo večji del dneva v plitki vodi, odrasli osebki pa se večinoma zadržujejo na kopnem ob vodi. Dostop do kopnega jan bo preprost in lahek brez večjih ovir. Temperatura vode in zraka naj se giblje med 20-26 stipinjami, pod grelno žarnico pa naj ne preseže 32 stopinj.
Hranjenje:

Ugaja ji hrana živalskega izvora, vendar poseže tudi po rastlinski hrani. Pri mesni hrani poseže po deževnikih, polžih, žuželkah, tubifeksih….ponudimo pa ji tudi lističe zelenjave in koščke sadja. Kot dodatek k pestrosti prehrane si pomagamo s hrano za želve, vitamini in minerali, ki jih dobimo v zoo trgovinah.

Copyright: Roman Hudmal
Gregor Lipovšek