MALAJSKA POKLOPNICA (Cuora amboinensis)

Picture copyright to Jure Felicijan
Vrsta: Cuora amboinensis
Lastnosti: Visoko obokan oklep je temno rjavkasto zelene barve, plastron je svetlejši, rjavo rumen s posameznimi črnimi lisami. Vezni sklep-šanir na plastronu, omogoča želvi, da se lahko popolnoma zapre v svoj oklep. Razpoznavna je tudi po treh izrazito rumenih progah, ki potekajo vzdolž glave. Večinoma so te želve dokaj plaha vrsta in se ob preplahu lahko za več ur zaprejo v oklep.
Velikost: Zraste do 20 cm dolžine, samičke so večje od samčkov
Razširjenost: Domovina poklopnice je jugovzhodna Azija (Malezija, Filipini, Indonezija…).Ta sladkovodna želva naseljuje predvsem počasi tekoče vode, nižinska jezera in močvirja ter preplavljena riževa polja, čeprav preživi tudi del časa na kopnem.
Oskrba: Živali omogočimo večji plitkejši akvaterarij v razmerju 50:50, saj želva rada prebije dlje časa tudi na kopnem. Vodna in zračna temperatura v akvaterariju naj se giblje v območju med 25-30 stopinjami C. Nad kopnim namestimo grelno žarnico, kamor se bo želva rada napotila sončit in počivat. Prehod iz vode na kopno naj bo položen, ne pregrob, oster ali gladek.
Hranjenje:

Poklopnice so vsejedke. Ugaja jim tako rastlinska kot tudi hrana živalskega izvora. V naravi se hranijo z vodnimi rastlinami, črvi, polži, ribami, žuželkami, itd. V ujetništvu pa jo hranimo še z zelenjavo, postranicami, tubifexi, deževniki, ribjim mesom, mokarji, itd. Razne mešanice hrane si pripravimo tudi po receptih ali se poslužimo že tovarniških pripravkov sušene hrane ali hrane v obliki granulatov.

Življenska doba: V ujetništvu ob pravilni oskrbi doseže starost do okoli 40 let.
Prezimovanje: Želve ne prezimujemo.
Copyright: Roman Hudmal