CYCLEMYS DENTATA - NAZOBČANA POKLOPNICA

Vrsta: CYCLEMYS DENTATA
Lastnosti: Srednje veliko vrsto želve obdaja temnejše rjav oklep. Spodnji del s šarnirskim sklepom, ki omogoča delno zapiranje odprtin na oklepu. Poleg sklepa so na plastronu opazne žarkasto razporejene črne črte na vsaki roženi ploščici. Mladičke pred sovražniki delno varujejo izrastki na robu oklepa, ki s starostjo živali izginejo.
Velikost: Nazobčana vodna poklopnica doseže dolžino do 25cm.
Razširjenost: Naseljuje jugovzhodni del Azije (vzhodna Indija, južna Kitajska, Burma, Malezija…). Zadržuje se ob ali v počasi tekočih, plitkejših vodah kjer se rajši sprehaja po vodnem dnu kot pa prosto plava. Tudi na kopnem se zadržuje v bližini voda.
Oskrba: Ta vrsta želve ni ravno dobra plavalka zato ji uredimo plitkejši akvaterarij. Globino vode prilagodimo glede na velikost gojenih osebkov (5-15cm), dno prekrijemo z akvarijskim peskom. Ker imamo opravka z želvo, ki potrebuje tako vodni del kot precej kopnega (vsaj 1/3) pazimo, da bodo prehodi iz vode lahki, položni in nemoteči. Mladi osebki so bolj navezani na vodni del, odrasli pa precej časa prežive tudi na kopnem. Temperatura vode in zraka naj se giblje med 24-28 stopinj, na mestu za sončenje, ki ga močneje osvetljujemo pa naj ne preseže 32 stopinj. V toplih poletnih dneh lahko večje osebke prenesemo v primerno urejen zunanji ribnik za želve.
Hranjenje:

Glede na to, da imamo opravka z vsejedo vrsto želve ji vedno lahko pripravimo pester jedilnik, ki lahko vsebuje nekaj sadja, mešane zelenjave in užitnih širokolistnih rastlin, ribje meso in žive hrane (deževniki, postranice, manjše ribe, vodni polži..), pomagamo pa si tudi s tovarniškimi pripravki.

Copyright: Roman Hudmal
Jure Felicijan