EMYDURA SUBGLOBOSA - RDEČETREBUŠNA KRATKOVRATKA

Vrsta: EMYDURA SUBGLOBOSA
Lastnosti: Zaradi živih barv mladičkov je kratkovratka ena lepših okrasnih vodnih želv, vendar tudi tukaj izrazitost barv s starostjo živali upada. Zgornji del oklepa je pretežno enobarvno rjav, le na robovih oklepa je nekoliko svetlejši. Plastron pri mladih želvah zaznamuje rdeča ali roza barva, ki s starostjo želve preide v oranžno. Na temno sivi glavi je takoj opazna živo rumena lisa nad očesom, svetel oranžen vzorec pa najdemo tudi pod čeljustjo. V vodi so urne in izredne plavalke.
Velikost: Spada med želve srednjih velikosti. Samčki ostanejo manjši (20cm), samičke pa dosežejo dolžino do 25cm.
Razširjenost: To vrsto želve iz družine kačjevratk najdemo na Novi Gvineji in severu Avstralije. Ugajajo ji stoječe in počasi tekoče vode.
Oskrba: Za gojenje želvice potrebujemo večji akvaterarij s kopnim delom, kjer se bodo želvice sončile pod žarki usmerjene svetilke, ki jo namestimo pri vrhu stekla. Moč žarnice naj bo okoli 60w. Temperatura vode in zraka naj se giblje med 26-28 stopinjami. Dno prekrijemo z akvarijskim peskom. Vodne rastlinje je dobrodošlo vendar je želva vsejedka in zelena idila kmalu izgine. Veliko problemov  nam lahko povzroči umazana voda zato pazimo, da je voda v akvaterariju vedno čista. V toplih poletnih dneh lahko večje osebke prenesemo v primerno urejen in ograjen vrtni ribnik. Naravna svetloba bo živali dobro dela.
Hranjenje:

Glede na to, da je želva vsejedka z prehrano te vrste nebi smeli imeti težav. Ponudimo ji raznoliko hrano in kmalu bomo spoznali katera ji najbolj tekne. Poslužimo se tako različne zelenjave, sadja, vodnega rastlinja, kot tudi hrane živalskega izvora, pa naj gre za živo hrano ali meso. Vsekakor pa brez tovarniških pripravkov ponavadi ne gre, predvsem v zimskih mesecih, ko je živa hrana težje dostopna.

Copyright: Roman Hudmal
Gregor Lipovšek