OCADIA SINENSIS - KITAJSKA PROGASTA ŽELVA

Vrsta: OCADIA SINENSIS
Lastnosti: Želva spada med sklednice in je odlična plavalka.Zgornji del položnega oklepa je temno zeleno obarvan.Na vrhu hrbtnega dela in po sredini rebrnih plošč potekajo tri rjave nekoliko svetlejše lise.Trebušni del je bledo rumen,vsaka od roženih plošč pa vsebuje temno liso,katere krasijo tudi robne plošče na spodnji strani oklepa.Po temni koži se vlečejo gosto posejane sv.rumene ozke proge.
Velikost: Želva doseže velikost 20-25 cm,samčki so manjši od samičk.Mladičke krasi predvsem izredno dolg rep,ki ne zaostaja za dolžino oklepa.
Razširjenost: Njena domovina so predeli južne Kitajske,Tajvan in severni del Vietnama,kjer naseljuje predvsem zarasle,počasne vodne tokove rek in potokov.
Oskrba:

Glede na velikost osebka,ki ga zadržujemo v ujetništvu,prilagodimo globino vodnega dela.Mladim osebkom zadostuje že nivo vode nad 15 cm,ki jo ogrevamo v območju med 24-28 stopinj.Akvaterarij naj vsebuje 1/3 kopnega,nad katerim namestimo svetilko UV spektra.Razkorak v temperaturi zraka in vode v akvaterariju naj ne bo nikdar velik.Vodno rastlinje med katerega se žival prikrije želvi zelo ugaja,na žalost tudi z vidika prehrane.Na dno namestimo akvarijski pesek,korenine in manjše kamne.

Čez poletje lahko prenesemo želvo v ograjen vrtni ribnik pod pogojem,da gre že za večje osebke.Temperatura vode v ribniku naj ne bo prenizka.

Hranjenje:

V naravi se prehranjuje predvsem z vodnimi rastlinami,črvi,polži,hrošči,insekti itd,zato ji tudi v ujetništvu ponudimo rastlinsko hrano (solata,špinača,regrat,deteljica…),pa tudi manjše koščke sadja.Od hrane živalskega izvora pa si poleg že pripravljenih tovarniških izdelkov pomagamo z živo hrano,ki jo nalovimo v naravi ali gojimo doma.

Prezimovanje: Želve ne prezimujemo.
Copyright: Roman Hudmal