PHRYNOPS HILARII - ARGENTINSKA KAČJEVRATKA

Vrsta: PHRYNOPS HILARII
Lastnosti: Tudi kačjevratke spadajo med želve vijevratke, ter upognejo svoj dolgi vrat v stran pod rob hrbtnega ščita v obliki črke S. Karapaks je nizek, kar potrjuje, da gre za odlično plavalko, enobarven, rjav do umazano zelen. Plastron je svetlejši. Rumeno rjavo ploskev popestrijo razmetane črne pege. Koža na zgornjem delu vratu in glave je temnejša od kože na spodnjem delu. Pod usti so značilni izrastki. Preko glave poteka črna črta, ki se nadaljuje po vratnem delu.
Velikost: Spada med večje vrste vodnih želv. Samičke v rasti precej prekašajo samčke in dosežejo velikost do 40 cm.
Razširjenost: Ta kačjevratka je prebivalka Južne Amerike-Argentina, Paragvaj, Urugvaj in južna Brazilija. Naseljuje počasi tekoče vode, jezera in močvirja z mehkim, blatnim dnom in bogatim vodnim rastlinjem, ki ji nudi zavetje.
Oskrba: Za gojenje kačjevratke potrebujemo velik akvaterarij, kjer damo poudarek predvsem na vodni del, saj ga želva potrebuje v izobilju. Za mlade osebke pa zadostuje nivo vode med 5-10cm. Kopnina naj bo lahko dostopna, nad njo postavimo grelno in svetilno žarnico. V naravi se te vrste želv rade sončijo na obrežju v bližini vode, koreninah in drugih kopninah, ki molijo iz vode in so lahko dostopne. Za podlago uporabimo droben akvarijski pesek, ki želvi nudi stabilnost pri hoji po dnu. Temperatura vode naj se giblje med 24-28 stopinjami C, zračna lahko kakšno stopinjo več. Vodni del zasadimo z vodnim rastlinjem, med katerega se žival prikrije oz. umakne na varno. V akvariju brez rastlin in čisto vodo želve postanejo vznemirjene, glede na velikost želve pa je vodno rastlinje hitro uničeno. Nekateri rejci ta problem rešijo tako, da ustvarijo rahlo motno vodo, ki zmanjša želvi vidljivost.
Hranjenje:

Večji del mesojeda želva se v naravi prehranjuje z ribami, črvi in insekti. Živ plen rade zasledujejo. V ujetništvu ji ponudimo manjše ribe, kose ribjega mesa, črve, žuželke… Lahko si pripravimo razne mešanice hrane ali pa posežemo po tovarniških pripravkih za vodne želve. Živali se oskrbnika hitro navadijo in ga pričakajo ob steklu akvarija kjer čakajo na hrano.

Prezimovanje: Odraslim osebkom omogočimo kratkotrajno prezimovanje pri temperaturi 10 stopinj. Hibrnacija naj traja 4-8 tednov.
Copyright: Roman Hudmal
Gregor Lipovšek