RDEČEVRATKA (TRACHEMYS SCRIPTA ELEGANS)

Vrsta: TRACHEMYS SCRIPTA ELEGANS
Opis:

Vse želve so prišle k nam iz toplih krajev. Črtkasta okrasna želva (Trachemys scripta scripta) je razširjena na jugovzhodu ZDA, rdečevratka (Trachemys scripta elegans) pa v osrednjem delu ZDA. Še eno krajevno vrsto rumenovratko (Trachemys scripta troostii) najdemo v državah Kentucky in Tennesee.

V domovini živijo rdečevratke v zelo različnih biotopih. Tako jih najdemo v mirnejših, ne prehitro tekočih vodah, pa tudi v velikih jezerih z mehkim blatnim dnom. Podnevi so rade v bujnem rastlinju, sončijo se na velikih plavajočih listih ali po koreninah, ki štrlijo iz vode. Sončenje je za želve nujno potrebno, da se jim telo ogreje za iskanje in prebavljanje hrane (od 24 °C do 30 °C). Tako se zbere 20 in več želv in se prerivajo na najboljša mesta, večkrat ležijo tudi ena na drugi. Pri tem iztegnejo svoje noge vodoravno iz oklepa, tako da se telo hitreje segreje, saj bi trajalo segrevanje skozi oklep predolgo.

Pri zelo nizkih temperaturah želve ne morejo prebaviti hrane. Zaradi tega lahko želve, ki pred zimskim spanjem niso izpraznile želodca in črevesa, zbolijo.

Čeprav se nam zdi, da trop rdečevratk med sončenjem spi, zadostuje le majhen gib opazovalca in vse v trenutku pobegnejo v vodo. V vodi se večinoma zakopljejo v mehko dno in čakajo dokler nevarnost ne mine. Čez čas previdno priplavajo na površje in skrbno opazujejo okolico. V nekaterih, zelo gosto poraslih biotopih si želve med rastlinjem naredijo prave ceste in tunele, po katerih zbežijo, če jim grozi nevarnost.

V mladosti je hrbtni ščit rdečevratke strehast in svetleče se zelen, trebušni ščit pa rumen s koncentričnimi črnimi obročki. V starosti ta vzorec izgine in se ohrani samo na spojnem delu hrbtnega in trebušnega dela oklepa. Prvotni pigment izgine pod temnejšimi barvami in roženimi ploščicami. Posebno stari samci rdečevratk postanejo temnejši, zaradi česar jih ljudje pogosto zamenjajo s predstavniki druge vrste. Vzorec in barva se ohranita na koži v vratnem predelu. Samice so večje (20 cm) kot samci (13 cm). Nekatere samice zrastejo celo do 30 cm. V akvaterarijih gojene rdečevratke zrastejo zaradi obilne hrane in toplote hitreje kot tiste v naravi.
Akvaterarij: Klikni na povezavo
Nakup: Klikni na povezavo
Prehrana:

Klikni na povezavo

Razmnoževanje: Klikni na povezavo