STERNOTHERUS MINOR MINOR - MALA MOŠKATNICAVrsta: STERNOTHERUS MINOR MINOR
Lastnosti: Zgornji del oklepa je dokaj visoko obokan, enobarvno rjave barve, včasih popisan s temnimi črtami. Po sredini in na obeh straneh oklepa potekajo opazni grebeni. Spodnji del je majhen, enobarvno rjav. Precej velika glava je posejana z drobnimi črnimi pikicami.
Velikost: Spada med manjše vrste vodnih želv. Doseže dolžino do 14cm.
Razširjenost: Na to vrsto želve naletimo v jugovzhodnih predelih ZDA, kjer naseljuje bogato zaraščena jezera, stoječe in počasi tekoče vode ter rečne rokave držav Floride, Georgije in Alabame.
Oskrba: Želva spada med nekoliko slabše plavalke zato potrebuje plitkejši akvaterarij z lahkim dostopom do manjšega kopna. V naravi se večinoma sprehaja po dnu, kjer stika za živo hrano ali ostanki poginulih živali, zato ji tudi doma uredimo primerno talno podlago, korenine, vodno rastlinje…Temperatura vode in zraka naj se giblje med 24-28 stopinjami. Na pokrovu namestimo UV svetilko. Večino časa želva prebije v vodi, vendar se tudi sonči na koreninah, ki štrlijo iz vode ali suhem peščenem delu. Je tudi precej plaha in se rada umakne v skrivališče.
Hranjenje:

Pretežno mesojeda vrsta želve, ki občasno poseže tudi po rastlinski hrani. Od hrane živalskega izvora ji najbolj teknejo ribe, polži, raki, črvi itd, pomagamo pa si tudi s hrano za vodne želve.

Prezimovanje: Odraslim živalim omogočimo krajšo hibernacijo.
Copyright: Roman Hudmal
Gregor Lipovšek