STERNOTHERUS ODORATUS - NAVADNA MOŠKATNICA

Vrsta: STERNOTHERUS ODORATUS
Lastnosti: Želva spada v družino zaklepnic. Zgornji del oklepa je precej visok, enobarven, temno rjav. Plastron dokaj majhen, nekoliko svetlejši. Rožene plošče se na plastronu med seboj ne stikajo temveč jih ločuje vez mehke kože. Vzdolž temne glave potekata dve tanki rumeni črti. Moškatne žleze lahko širijo tako močan duh, da jo domačini imenujejo kar ťstinkpod turtle-smradilni lonec.
Velikost: Želvin zgornji del oklepa (carapax) doseže dolžino 9-14cm.
Razširjenost: Navadna moškatnica domuje v vzhodnih predelih ZDA in jugovzhodu Kanade. Ugajajo ji predvsem počasi tekoče, gosto zaraščene vode, jezera in rečni rokavi, kjer se sprehaja po blatnem dnu in išče živo hrano ali ostanke mrtvih živali. Je izrazito vodna želva.
Oskrba: V ujetništvu za žival pripravimo plitek akvaterarij. Globino vode določimo glede na velikost želve. Pri tem pazimo, da je vsaj na enem koncu akvarija voda tako plitka, da žival pride na površje do zraka. Za kopno zadostuje že večji ploščat kamen ali korenina. Dno prekrijemo z akvarijskim peskom, nad akvaterarij pa namestimo žarnico. Vrsta je precej plaha zato po možnosti za želvo uredimo tudi skrivališče, kamor se lahko umakne. Temperatura vode naj se giblje okoli 25 stopinj, nočna temperatura je lahko malo nižja. V poletnih mesecih lahko večje osebke prenesemo v ograjen vrtni ribnik, kjer prav tako pazimo na plitkejši del.
Hranjenje:

Želvo hranimo z ribami, polži, raki, deževniki žuželkami in njihovimi ličinkami. Pomagamo si tudi z granulati in sušeno hrano za želve. Kot dodatek ji priložimo tudi rastlinsko hrano.

Življenska doba: Doseže starost okoli 50 let.
Copyright: Roman Hudmal