ANAKONDINA SKRIVNOST
 

32 let stara anakonda Rafaela je nedavno skotila tri male kačice. Seveda pri tem ne bi bilo nič nenavadnega, če približno 50 kg težka kača ne bi bila v zadnjih 26 letih brez vsakršnega stika s samcem.

Biologi iz vivarija, kjer je Rafaela živela, so presenečeni in kar ne morejo verjeti, da je postala mati. Znanstveniki iz Oddelka za genetske raziskave v Riu De Janeiru so kači že vzeli vzorce tkiva, prav tako so vzorce vzeli njenim mladičem in boi, ki z Rafaelo deli vivarij.

Rafaela je izlegla 32 jajčec, izmed katerih so le tri preživela. Kačice trenutno merijo med 71 in 79 cm . Popolnoma odrasle anakonde lahko zrastejo tudi do 9 m in dosežejo starost do 40 let.

Biolog Anibal Gimenez ima za Rafaelo, ki je izlegla 20 neoplojenih jajčec, kar nekaj pojasnil. Rafaela bi se lahko parila s katero izmed boi, kar pa je sicer precej neverjetno. Boe izgledajo podobno, a pripadajo popolnoma drugi vrsti. Povedal je, da bi bilo to podobno, kot bi križali človeka z opico.

Druga teorija je ta, da se je Rafaela parila, preden jo je leta 1976 ujela vojska in jo pripeljala v ujetništvo, sperma pa naj bi se do sedaj ohranila v njenem telesu.

Takšne hipoteze ohranjanja semenske tekočine v telesu so že bile potrjene med plazilci, kot so klopotače, a nikoli toliko časa. Zadnja in najbolj verjetna možnost je ta, da je anakonda dosegla redki pojav, imenovan partenogeneza, pri katerem gre za deljenje celic, ki brez oploditve formirajo zarodek.

"Hormonske spremembe, povezane s staranjem, bi lahko povzročile takšen proces, a pri tej vrsti nimamo nikakršnega dokaza za te pojave. Partenogeneza je pogosta pri mladih škorpijonih in kuščarjih, ki si ne morejo najti partnerja za parjenje. Anakonda je izvedla dejanje samoohranitve svoje vrste kot nek način samokloniranja," je povedal Gimenez.

Anakonde so največji predstavniki plazilcev v brazilski favni. Hranijo se z ribami, pticami, nekatere pa zadušijo in pojedo tudi primate.
Copyright: http://novice.svarog.org/