KAČE SO DRUŽABNE DRUŽINSKE ŽIVALI
 

Nova študija o kačah, vrste klopotače, je pokazala, da vrsta živi bogato družabno življenje in so pogosto tesno povezane z določenimi člani svoje družine.

Rezultati študije so tako ovrgli stereotipno teorijo o obnašanju kač, še posebej kač strupenjač, ki so veljale za nedružabne samotarje. Tako kaže, da imajo kače tako kot ljudje in vrsta drugih zemeljskih bitij od preživljanja časa s družinskimi člani svoje vrste številne koristi.

Rulon Clark, avtor študije in raziskovalec na univerzi Cornell na oddelku za neurobiologijo in obnašanje živali, je dokazal, da predvsem ženske predstavnice vrste ostanejo zelo blizu vse življenje s svojimi sorodnicami. Moški predstavniki vrste morda niso tako izbirčni, s kom se družijo, vendar je Clark prepričan, da so tudi oni lahko zelo družabni.

Kljub temu da pri nobeni vrsti kač ni mogoče stoodstotno dokazati, da formirajo sorodstvene vezi, nova študija nedvomno nakazuje, da so kače, vrste strupenjač, družbeno in družinsko usmerjene. Te kače vključujejo evropske gade, severnoameriške strupene kače in vrste klopotač, ki živijo v severnih tipih podnebij.
Copyright: http://novice.svarog.org/