LETEČE KAČE
 

Sliši se skoraj neverjetno, a nekatere vrste kač se vzdolž zahodne obale Indije, v Indokini in na Šri Lanki po džungli premikajo s pomočjo letenja.

Dolga leta so se znanstveniki spraševali, kako se lahko kače brez kril premikajo po zraku.

Raziskovalec Jake Socha, biolog iz Univerze v Chicagu, je v svoji novi študiji prikazal letenje redke vrste kače, Singapurske rajske drevesne kače.

S pomočjo tridimenzionalne rekonstrukcije leta kače in z uporabo digitalne video kamere ter računalniške programske opreme, ki se ponavadi uporablja za analiziranje slik iz satelita, je v Singapurskem živalskem vrtu demonstriral let kače.

Kača pri letu dobi posebno aerodinamično obliko in se splošči kot folija. Močno potegne vase trebuh in se nato s pomočjo hitrega vijugastega gibanja dvigne v zrak. Tako je zmožna leteti tudi do sto metrov in narediti obrat 90 stopinj. V naravi obstaja kar pet vrst letečih kač, vse spadajo v vrsto Chrysopelea. Odrasle kače ponavadi dosežejo dolžino okoli enega metra in niso strupene.

O tem, zakaj te kače letijo, še niso bile narejene nobene študije. Socha meni, da lebdenje po zraku uporabljajo za hitrejše in uspešnejše premikanje po gozdovih in najverjetneje tudi zaradi prednosti pri lovljenju plena.

Socha verjame, da imajo sposobnosti kač za jadranje po zraku nek evolucijski namen, vendar še ni popolnoma prepričan, kakšen je. V prihodnosti bo potrebno z raziskavami ugotoviti, katere so posebnosti obnašanja in oblike telesa, zaradi katerih je kača sposobna jadrati v zraku.
Copyright: http://novice.svarog.org/