V delu
GEKONI
 

Poznamo približno 1050 vrst gekonov. So majhni do razmeroma veliki kuščarji (od 3 do 35 centimetrov), približno polovica te dolžine predstavlja rep. Spadajo v družino Gekkonidae, katera se razdeli na 5 poddružin (Aeluroscalabotinae, Eublepharinae, Gekkoninae, Teratoscincinae, Diplodactylinae). Najdemo jih v toplih predelih po celem svetu.

Razdelimo jih v 2 glavni skupini. Eni so tisti z vekami, drugi pa brez. Namesto tega imajo prosojno membrano, ki jo poližejo, da si očistijo oči.  Gekone, ki nimajo vek lahko razdelimo na talne in drevesne. Vrste se razlikujejo tudi po obliki zenic. Dnevni gekoni imajo okrogle, nočni pa vertikalno usmerjene.

Gekoni so med kuščarji posebni, ker so zmožni komunicirati med seboj z oglašanjem, ki je podobno "čivkanju". Neobičajni pa so tudi zaradi drugih lastnosti. Ponavadi je dolžina repa večine gekonov skoraj enaka v primerjavi z dolžino telesa. Nekatere vrste imajo zmožnost izstreliti dražečo tekočino iz konca svojih repov. Nekaj vrst ima luske kot nekakšne ploščice, drugi pa imajo tako majhne, da izgledajo kot žamet. Večina gekonov je nočnih, nekaj vrste je dnevnih (Phelsuma, Gonotodes, Roptropella, Rhoptropus, Quedenfeldtia), nekateri pa so dnevno in nočno aktivni.

Gekoni so običajno obarvani temno sivo z vzorci in imajo nekakšen gumijast videz, nekateri med njimi pa so svetli. Določene vrste lahko celo spremenijo barve, da se zlijejo z okolico, pa tudi zaradi temperaturnih razlik. Dnevne drevesne vrste so običajno osupljivih barv (Phelsuma in Naultinus).

Večina gekonov ima na prstih posebne blazinice, ki so zelo zanimive, saj se lahko oprimejo skoraj vseh površin brez uporabe kakršnihkoli tekočin. Hodijo lahko tudi po tako gladki površini kot je steklo.

Večina gekonov leže jajca. Ponavadi samica izleže 2 jajci naenkrat. Lahko imajo več legel na leto (tudi nad 10). Nekatere vrste so partenogene, kar pomeni, da so samičke zmožne reprodukcije brez parjenja s samčki. To jim še dodatno pomaga pri širjenju po celem svetu. Ostali gekoni so živorodni (Hoplodactylus sp., Naultinus sp. in Rhacodactylus trachyrhynchus).

Velikokrat zaidejo v hiše, še posebej v toplejših predelih sveta in so tam celo dobrodošli, saj se prehranjujejo z insekti. Nekateri poleg insektov jedo tudi sadje in nektar (Phelsuma sp.). Večje vrste gekonov posežejo celo po majhnih kuščarjih (drugih gekonih), goličih ali manjših glodavcih.