Picture Copyright to +MAX/ --->
 
Latinsko ime : CHAMAELEO CALYPTRATUS
Slovensko ime: JEMENSKI KAMELEON

OPIS (+MAX/ --->):

Jemenski kameleon je eden izmed najbolj priljubljenih kameleonov v ujetništvu. Ime »calyptratus« je dobil »po imenu čelada« (calyptra). Ti kameleoni imajo na glavi »čelado« ali »krono«, kot tudi radi rečemo. Ta čelada zraste do nekje 5cm pri samcih, pri samicah pa ni tako velika. Jemenski kameleon se obarva od svetlo zelene pa do črne barve (oranžna, rjava, temno zelena, rumena, itd., osnovna je zelena). Izhajajo iz jugo-zahodne Saudove Arabije in Jemna. Povprečna starost v ujetništvu je nekje 9 let, samice manj kot samci.

Ureditev terarija:


Potrebujete ZRAČEN terarij, ki je lahko izdelan doma, ali kupljen v trgovinah z živalmi. Stekleni terariji niso primerni, ker niso dovolj zračni, kar pa je najbolj pomembno pri terariju za kameleona. Če vaš kameleon ne bo v zračnem prostoru, bo dobil krvne strdke na pljučih kar pa lahko pripelje do smrti. Lahko pa terarija sploh ne uporabite in ga imate kar na rastlinah v zračnem prostoru, kjer ni prepiha in seveda z ustrezno opremo(uv luč, luč za osvetljavo itd.) vendar vedite da je kameleon radovedna živalca in je možno da bi se kdaj odpravil iz svojih rastlin čeprav je izključno žival ki živi na drevesu. Za komaj izvaljenega mladička potrebujete majhen in preprost terarij, da ga lahko spremljate kako raste in hitro opazite znake bolezni. Komaj izvaljeni mladički, bodo v odraslo velikost zrasli v nekje 6-8 mesecih. Zato so minimalne dimenzije terarija za odraslo žival 60×40×120cm (dolžina, širina, višina). Večji terarij je vedno +.

Terarij opremite z vejami, pravimi rastlinami in raznimi dodatki (pazite da ne bodo veje premalo debele, saj jih kameleon lahko zlomi, pade na tla in se močno poškoduje, prav tako v terarij ne dajte ostrih vej). Zelo pomembne so prave rastline, saj kameleonu služijo kot hrana, razna skrivališča in seveda za plezanje. Uporabite lahko »fikus benjamin« in tudi druge rastline, kot je »hibiskus«, »pothos«, in druge, samo morate biti previdni, da v terarij ne postavite strupene rastline, ker jih bo kameleon sigurno poizkušal pojesti in lahko pride do pogina živali (če ne veste ali je rastlina strupena, se raje pozanimajte, pri prodajalcu, ali pa kontaktirajte koga, ki o tem ve malo več). Torej terarij čim bolj opremite s pravimi rastlinami in vejami, tako da bo kameleon lahko plezal po celem terariju. Kameleon ni ravno navdušen, če ga boste veliko časa opazovali, zato mu omogočite prostore, kjer se lahko skrije. Rastlinsko hrano naj ima kameleon vedno na razpolago (»fikus benjamin«, »pothos«). Rastline, ki jih kupite v trgovini, so lahko »špricane«, zato preden jih postavite v terarij, jim dobro umite liste. Prav tako bodite pozorni, da v terarij pod liste rastlin postavite tudi veje, ki kameleonu omogočijo skrivališča in pogosto bodo te prostore izbrali za spanje (čez noč).

Podlage ne potrebuje, saj je to vrsta ki živi izključno na drevesu (razen, ko samica odlaga jajca, ali pa stres živali, ki se bo zaradi tega sprehajala po tleh). Podlaga lahko kameleonu le škoduje, saj mu predstavlja oviro pri hranjenju (npr. čriček se kameleonu dobro skrije na podlagi iz lubja), prav tako kameleon lahko »strelja« v podlago kar lahko pripelje do kakšnih neprijetnosti. Za podlago lahko uporabite papirnato brisačo ali časopisni papir, ali pa je sploh ne uporabite. Iz estetskih razlogov pa lahko uporabite tudi šoto, ki sicer ni tako slaba. Terarij čistite po potrebi.

V terariju imejte samo enega ODRASLEGA kameleona, to je prvo pravilo. Te živali so zelo teritorialne in samec bo najbrž napadal samico, ker bo branil svoje ozemlje. V naravi se jemenski kameleoni med sabo praktično ne srečujejo (razen ob parjenju). Za kameleona to pomeni samo velik stres, ki se lahko izkaže kot bolezen. V terariju lahko imate 2 kameleona (samca in samico) v primeru, da imate zelo velik terarij (npr. manjši rastlinjak), če imate manjši terarij v njega ne dajte niti samca in samice, saj bo samec branil ozemlje in bo samica večkrat pod stresom (in prav tako tudi samec), kot sem pa zgoraj napisal pa jo lahko tudi napade in zelo poškoduje.


Gretje in osvetljevanje:


Jemenski kameleon ima zelo rad tople ogrevalne žarnice. Ponoči je lahko temperatura nekje 24°C, je pa priporočljivo, da čez dan zraste na nekje 26°C. Kameleonom, katerim nebo dodana ogrevalna žarnica bodo imeli čez čas težave. Tako simuliramo njihovo naravno bivanje in se s tem izognemo raznim težavam. Luči so lahko prižgane za 10-12 ur dnevno. Pozimi mu dan malo skrajšamo.

Mladičke jemenskih kameleonov lahko imamo v malo hladnejšem prostoru, kot pa odrasle čez dan. Če se kameleon obarva temnejših barv, ponavadi pomeni da so temperature prenizke, lahko pa je to tudi posledica stresa.

Daleč najboljše luči za ogrevanje so navadne reflektorske žarnice, morajo pa biti dovolj močne, da proizvajajo željeno temperaturo. Lahko pa uporabljamo tudi žarnice, ki so prav namenjene, za gretje živali (npr. exo terra 75w). Potrebno je, da imamo v terariju hladni in topli predel (na tem delu ogrevamo in tu lahko zraste temperatura do 29°C), da se žival lahko umakne tam kjer ji paše.Podatek da rabi jemenski kameleon 32°C je napačen! Če imamo velik terarij, je lahko temperatura različna na večjih višinah terarija. Pomembno je tudi, da grelne žarnice namestimo varno razdaljo od najbližje veje ali vrha rastline, da se naš kameleon nebi opekel, ker to lahko pripelje do velikih problemov. Žarnice namestimo na vrh terarija, da simuliramo sonce, ki prav tako oddaja svetlobo od zgoraj.

Osvetljava je zelo pomembna za jemenske kameleone, kot prav tako za vse kameleone. Potrebovali boste UVA/UVB luč. UVA in UVB svetloba proizvajata za kameleona življensko potreben D3 vitamin v njegovo kožo, ki pa je pomemben za kalcij.

Priporočene luči za proizvajanje UVA/UVB svetlobe so: Reptiglow 8.0 Reptile light,, Iguana light 5.0 in še veliko bi se jih našlo.

Luči naj bodo prižgane 12-14 ur na dan. Vsi kameleoni obožujejo naravno sončno svetlobo, zato svojega kameleona le odnesite na sonce, kolikor se da, saj nobena luč ne proizvede toliko efektov kot sonce, ki pa ga jemenski kameleon obožuje. Kameleona zunaj lahko postavite v zunanji terarij (predvsem niso priporočljivi stekleni terariji, ki se lahko zelo segrejejo), vendar naj ima kameleon vedno na razpolago prostor kjer je senca oz. hladnejši del, da se lahko umakne kadar mu paše. Ne postavite pa ga kar na eno rastlino, saj je lahek plen ptiča ali mačke. Prav tako pa poskrbite za vir vode, jasno če imate za vse to dovolj prostora.


Voda oz. vodni vir za kameleona:


Zelo malo oz. skoraj noben kameleon nebo nikoli pil iz posodice, zato ker mora kameleon opaziti premikajoče se kapljice, da bo zaznal vodni vir zanj. To se pravi, da moramo uporabiti posebne tehnike, da bomo obdržali kameleona zdravega in napojenega. Uporablja se predvsem tehnika, ko moramo škropiti liste, da bo kameleon pil kapljice iz listov. Zaradi tega moramo jemenskemu kameleonu škropiti terarij vsakd dan in sicer zjutraj in enkrat popoldan, ob vročih temperaturah pa večkrat. Z škropljenjem uravnavamo tudi zračno vlago, ki mora biti nekje 55-60%. Prav tako lahko namestimo avtomatski »škropilec« terarija, ki ga imamo napravljenega na čas. Lahko pa uporabimo tudi »driper system« kot rečejo angleži ( to je škatlica, v kateri je voda na dnu pa ima kapalo, iz kjer padajo kapljice, najbolje da na rastlino). To se da tudi kupit v bolje založenih trgovinah z živalmi.

Po levitvi lahko kameleona oprhate z mlačno vodo, da mu očistite kožo in oči. Lahko ga damo skupaj z rastlino tudi pod prho, vendar moramo biti zraven.

Velikost: Njegova povprečna velikost je 45-55cm pri samcu in 35-45cm pri samici.

Življenski prostor: Izhajajo iz jugo-zahodne Saudove Arabije in Jemna.Hrana:Jemenski kameleoni so predvsem mesojedci (črički, kobilice, itd.), vendar bodo posegali tudi po zelenjavi, če jim jo boste dali, sicer pa zelenjave ne potrebuje edino od rastlinja kar bo jedel je »fikus benjamin« in pa »pothos« (pothos v velikih količinah ni priporočljiv, saj lahko povzroči zaprtje, če vam bo kameleon prepogosto posegal po tej rastlini jo odmaknite). Preden hranite kameleona poskrbite, da ste tudi hrano s katero ga boste nahranili, hranili dobro (živo hrano hranite kvalitetno, preden jo ponudite kameleonu). Mladiča hranite vsak dan priporočljivo jih je hraniti v dveh obrokih, ponudite mu tako veliko količino kolikor jo lahko poje čez cel dan ( npr. zjutraj, popoldne). Odrasle pa lahko hranite na vsake 2-3dni, v količini kolikor bo pojedel v 15 minutah. Priporočljivo jim je dajati tem bolj raznovrstno prehrano. Hrano lahko v terarij daste kar v eno posodico dovolj veliko da živa hrana iz nje ne more pobegnit in jo bo kameleon sam poiskal. Kasneje jih lahko hranite tudi iz roke, ko se bo kameleon navadil na vašo prisotnost ob terariju in se vas nebo več bal.

Hranimo jih z:

-črički: Črički so najbolj pogosta hrana kameleonov v ujetništvu, so dobro hranljivi, imajo v povprečju dovolj vsega. 1 dan preden jih ponudite kameleonu jih dobro nahranite z kvalitetno hrano.

-kobilice: Kobilice so podobne čričkom so dobro hranljive, mladim kameleonom dajte majhne kobilice, odraslim pa odrasle kobilice. Vendar bodite pozorni, večjim kobilicam vedno potrgajte zadnje noge saj imajo na zadnjih nogah bodice ki lahko poškodujejo kameleonovo grlo, kar lahko pripelje do vnetja grla in pogina živali. Prej ko grlo poškodujejo tudi kloako in kloaka izstopi iz telesa.

-Ščurki: So najbolj hranljivi. Odrasli Smrtnoglavci niso primerni zaradi širine zato največkrat ponujamo argentinske ščurke, od smtrnoglavcev so primerne ličinke, ki jim pa moramo kot kobilicam da noge dol.

-Mokarji: Mokarji so primerni kot občasna hrana za kameleone, saj so preveč vlaknasti in zavirajo rast kameleona, poleg tega pa vsebujejo veliko maščob. Zato jih kameleonu ne ponujajte prepogosto.

-Divje nalovljene živali: Večina ljudi poletni na travnikih rada lovi živali kot so pajki, kobilice, črički, … (ne lovite čebel ali os). To bo pomagalo k bolj raznovrstni prehrani vašega kameleona. Vendar se vedno prepričajte da divje živali niso okužene s pesticidi, saj vam v tem primeru, če boste kameleona nahranili z okuženo živaljo lahko celo umrl. To se pravi živali vedno lovite na travnikih za katere ste prepričani da niso »špricani«.

-Golič: Pravkar skoteni mladi miški pravimo golič. Mišji golič je zelo hranljiv, primeren je za odraslega kameleona, vendar ni nujno da bo vsak kameleon sprejel goliča. Goliča lahko kameleonu ponudite 1x na teden (če mu bo všeč). In pa nekateri ga ponudijo brejim samicam saj kot sem že zgoraj omenil je dobro hranljiv.

-Ličinke sviloprejk: So bolj hranljive kot črički. V Sloveniji jih še nisem zasledil, tako da predvidevam da se jih trenutno dobi samo v tujini.

Primerne so tudi druge ličinke metuljev problem je ker so odporne na določene naravne toxine in v večini tvorijo vitamine ki je toxičen za kameleona. Primerni so tudi pajki.

Te živali najbolj pogosto ponujamo kameleonom, mladim komaj izvaljenim kameleonom 1 mesec dajemo samo vinske mušice nato pa lahko tudi malo večje čričke (primerne velikosti). Vedno pa bodite pozorni da kameleonu ne ponudite prevelik zalogaj saj se lahko zaduši in umre. Prav tako kameleonu ne dajemo sestradanih insektov.

Vsi kameleoni v ujetništvu bodo potrebovali vitaminske dodatke. Kupimo jih lahko v trgovini z živalmi. Ponavadi se dobijo vitamini v prahu, s katerim posipamo hrano preden jo ponudimo kameleonu. Mladim kameleonom posipamo hrano z vitaminskim dodatkom vsak drugi dan, kasneje ko odrastejo pa 1x na 3 tedne. Če se v nosnicah kameleona pojavijo beli kristali, ki so dobro vidni, z dodajanjem prenehamo za 10dni in potem spet lahko nadaljujemo z dodajanjem vitaminov. V dodatkih mora biti razmerje med kalcijem, vitamini in minerali 1/3, torej vsega po enako količino. Najboljše je kupiti že pripravljene. Pazite da ne predozirate, ker se bo vašemu kameleonu začel kalcij nabirati v kosteh.

Najlažje hrano posipano, da jo damo v polivinilno vrečko notri nasipano manjšo količino vitaminov, vrečko zgoraj dobro primemo in potresemo z vrečko, da prah prekrije živo hrano, nato jo damo kameleonu. Vrečke so boljše kot škatlice, saj se insekti ne morajo poškodovat, ko tresemo vrečko.

OPIS (Bojan):

Jemenski kameleon, Chameleo calyptratus calyptratus DUMERIL et DUMERIL, 1851
Sistematika : kraljestvo Animalia; deblo Chordata; razred Reptilia; red kuščarji - Squamata ; družina ChameleonidaeTuja imena : Veiled Chameleon, Jemen- Chamäleon

Sorodne vrste: podvrsta Chamaeleo calyptratus calcarifer živi v Saudski Arabiji (Asir).

Domovina: jugozahodni obalni del Arabskega polotoka do Adena v Jemnu.

Habitat: nimajo enotnega habitata, temveč živijo na opisanem predelu različne populacije, ki se ločijo med seboj po velikosti in izgledu. Jemenski kameleon naseljuje posamezne ozke trakove obalne ravnine ob Rdečem morju z zelo vročo klimo, 30°- 40°C. Nahaja se prav tako na bližnjih gorskih pobočjih od 500 do 2800 m nadmorske višine, tu je vlažno-vroča klima s periodičnimi deževnimi in suhimi obdobji, povprečna letna količina padavin je 2000 mm. Prav tako živijo populacije bolj vzhodno na gorskih planotah, kjer je izjemno suha klima z velikimi dnevno - nočnimi nihanji temperature. Tu uporabljajo za vodni vir kameleoni le jutranjo roso in uborne rastline.

Velikost: samice ~ 40 cm, samci ~ 45 cm, največ do 55 cm

Spol: samci so večji in bolj obarvani od samic, samice so ali povsem zelene ali pa rumene z modrimi lisami. Samci imajo tanke oprijemalne ostroge na zadnjih nogah.
Obnašanje : so samotarske živali in jih ne moremo imeti več v istem terariju (stres). Spreminajo barve telesa odvisno od okolja in počutja. Kadar so v sresu, se zelo temno obarvajo.Ker so nagnjeno k stresu, jim terarij ob straneh lahko zastremo z vlažno brisačo, da ne vidijo ven ljudi, živali .

Vzdrževanje: ob skrbnem opazovanju po rednem škropljenju rastlin, hranjenju in dodajanju vode s pipeto sčasoma dobimo potreben občutek za življenske potrebe teh živali. Vode ne pijejo iz posode, ampak ližejo kaplice na rastlinah, sčasoma jih lahko navadimo tudi na napajalnik. Relativna vlažnost v terariju je lahko za odrasle živali ponoči nizka: 30 - 50%, podnevi mora biti nad 60% (hidrometer). Najmanj 3 - 4 x dnevno moramo poškropiti terarij, ročno ali z avtomatskim vlažilcem. Mladiče do pol leta starosti hranimo z do 10 majhnimi žuželkami dnevno; starejše hranimo s 6 malo večjimi žuželkami in zelenjavo, stare osebke lahko hranimo samo vsaj drugi dan. Dnevno čistimo kletko glede iztrebkov, 1 x mesečno kletko temeljito očistimo z varikino in temeljito speremo. Med jemanjem kameleona iz terarija moramo biti previdni in nežni, ker imajo krhek rep (ki se rad zlomi).

Temperatura: 15°C ponoči - 32°C podnevi

Življenska doba v ujetništvu: do 5 let

Hrana: žuželke : črički, murnčki, ličinke mokarjev, malih in velikih črnivcev, ličinke vešč, ličinke sviloprejk, ščurki, puščavske kobilice, mlade miške-goliči; zeleni listi (regrat, vodna kreša, pšenični kalčki, listi črnega trna), cvetovi in sadje (banane, mandarine, jabolka ipd.).Hrano 1x tedensko po navodilih obogatimo z multi-vitamini za plazilce (recimo REPTIVIT) v obliki prahu ali kapljic (odvisno od proizvajalca) in 2-3 x tedensko s kalcijevimi - mineralnimi dodatki - "kalcijev prah" (Ca:P = 2 :1); količina in frekvenca dodajanja mineralno vitaminskih dodatkov in kalcija je odvisna od tega, koliko naravnega sonca žival prejme. Ker imajo kameleoni poseben kalcijev metabolizem, se o tem še dodatno stalno izobražujemo preko literature, interneta ali ustno z drugimi teraristi. Zelo pomembno je, da živo hrano (žuželke) tudi hranimo z zelo kvalitetno in bogato hrano. Nikoli ne hranimo kameleona z zunanjimi žuželkami, ker so lahko zastrupljene, pazimo tudi na zelenjavo in zelene liste, da niso "špricani".

Razmnoževanje: dobiti par je problem, ker se po 4. mesecu osebki pretepajo med seboj. Uparevamo jih lahko samo v dovolj velikem, več 100 l terariju ali voljeri. Spolno dozorijo že po 6 mesecih. Oplojena samica izleže 20 - 70 jajčec vsake 3 - 4 mesece, dokler ji to dovoljujejo zaloge kalcija in maščob. Samico to zelo izčrpava in ob neoptimalni oskrbi lahko celo pogine. Inkubacija jajc traja lahko 8 - 10 mesecev, pri T=27°C in 60% zračni vlažnosti natančno 195 dni. Mladički so veliki 5 cm, jedo sadne mušice , muhe, 2 tedna stare mlade čričke, liste črnega trna; mladi potrebujejo visoko 50 - 80% vlažnost in višje temperature. Mladi so praviloma različno obarvani.
Ureditev : polpuščavski biotop terarij: pesek, suhe korenine oz. veje, rastline v lončkih, običajno vrste fikusov (Ficus benjamina, F. pumila), hibiskus, "potos"; talni grelnik (kabel) s termostatom ali grelna infrardeča žarnica za "sončenje", temperaturo pregledujemo s kvalitetnim digitalnim termometrom, včasih potrebujejo nočno grelno žarnico, da ne pade temperatura pod 15°C; vlažilec zraka in napajalnik; posode za hrano . Bistvena in nujna je ustrezna ventilacija terarija !

Osvetljevanje: potrebujejo UVA in UVB svetlobo; najboljše je direktno naravno Sonce, sicer naj sveti 12 ur dnevno terarijska UV svetilka - specialna živosrebrna HQL ali fluorescentna kombinirana z vodotesnimi nastavki; fluorescentne cevi so najcenejše, biti morajo dolge kot terarij (90 cm = 30W ali 120 cm = 40 W) po celi dolžini, namestimo jih na strop, da se kameleon lahko "sonči". Za jemenskega kameleona izbiramo med Iguana-light 7.0, Desert-light 8.0, Repti-Sun 5.0 ali Exo-Terra 5.0. Slaba stran cevi je, da jih moramo zamenjati z novimi že po 6 mesecih , ker jim upade sevanje UV žarkov. Zavedati se moramo, da 5 ur direktne sončne svetlobe nadomesti lahko šele cel teden "sončenja" z umetno svetlobo. Zato se priporoča sončenje na balkonu ali zunanjem terariju, če je le mogoče.

Velikost terarija: min. 60 x 60 x 120 cm

Zdravstvene težave: apatičnost in zaprte oči so znak bolezni. Če ima kameleon vdrte oči ali uvelo kožo, je lahko dehidriran. Običajno imajo lahko metabolične bolezni, kožne in prebavne bolezni. Najpogostejša metabolična bolezen kameleonov je rahitis : znamenja so "elastiča čeljust", skrivljene noge ali hrbet. Specializiran veterinar lahko naredi krvno preiskavo na razmerje Ca/P in predpiše ustrezno terapijo - običajno gre za nezadostno sončenje in napačno prehrano (preveč bogato s fosforjem in revno s kalcijem), prav tako je nujno nesti h veterinarju iztrebke najmanj 1 x letno na pregled morebitnih črevesnih parazitov. Še enkrat poudarimo - najpogostejša težava kameleonov je hipokalcemija -pomanjkanje kalcija in ustreznega D3 vitamina, ker je naravno sonce in optimalno prehrano zelo težko zagotoviti - zato stalno delajmo na tem problemu (Ca:P = 2:1) !

Posebnosti: to je edina vrsta kameleona, ki se jo goji umetno za potrebe trgovin za male živali, je najmanj zahtevna vrsta kameleona. Za gojenje v ujetništvu so primerne le v ujetništvu razmnožene živali, divji kameleoni so izjemno "trd oreh" celo za profesionalce in vrhunske veterinarje! Izjemno pomembno je, kje in od koga kupimo kameleona, z nakupom vedno počakajmo nekaj tednov in se prej na tak podvig res dobro materialno in duševno pripravimo. Čeprav je jemenski kameleon najmanj zahteven član družine kameleonov, pa je še vedno kameleon in ti so primerni za res izkušene in odgovorne poznavalce.

Povprečna cena: mladič stane ~ € 40,- ; srednje velik ~ € 120,- ; odrasel ~ € 150,-

Literatura: HROMÁDKA J., 1991: Chameleón jemenský Chameleo calyptratus calyptratus v přírodě a v teráriu. - Akvárium terárium 34, 1: 30 - 32.
Schmidt, W.(1999) : Chameleo calyptratus. Münster.

(članek je tudi na voljo v tiskani obliki v slovenski reviji za živali MOJ PES 2/2005 v rubriki Teraristika.

Copyright: Uporabnik +MAX/ ---> in Bojan