DOLOČITEV SPOLA PRI PAJKU
 

Vsakega od nas zanima kaj ima doma ali samca ali samico. Poznamo nekaj možnosti določanja spola pajku. Ena možnost je pregled leva po levitvi pajka, druga pa pregled pajkovega trebuha. Določanje spola s pomočjo leva je bolj zanesljiva kot pa določanje s pomočjo pregleda trebuha. Ni pa nobena možnost vedno 100%. Lahko določimo da je pajek samica a se nam po nekaj levitvah pokaže da je samec. Tudi če imamo samca se nam ne bo podrl svet. Samice res živijo precej dalj časa a tudi samci živijo še kar nekaj časa po zadnji levitvi. Pri meni že dva samca živita eno leto po zadnji levitvi.

Določanje spola s pomočjo leva:

Ko se nam pajek zlevi mu previdno vzamemo lev iz terarija. Za določanje potrebujemo dobro ohranjen lev. Lahko se zgodi, da se bo pajek levil, lev bo pa ves uničen. Spol s pomočjo leva lahko določamo že nekje pri 4 levitvi. Za to potrebujemo mikroskop ali dobro povečevalno steklo. Najlažje pa spol določimo pri 6-7 levitvi kjer so znaki že dovolj vidni tudi na prosto oko. Ko določamo spol moramo biti pozorni na zavihek oz. izrastek za prvim parom pljuč. Izrastek se nahaja v epigastrični brazdi. Pljuča so na levu tiste 4 bele pike. Torej če je za prvim parom pljuč kak izrastek (spermathecae) potem je pajek samica, če tega ni potem je pajek samec. Spermathecae je prostor kjer samica shranjuje spermo dokler ni propravljena odložiti jajčec.


(klikni na sliko za povečavo)

Torej za dobro določanje spola s pomočjo leva potrebujemo dobro ohranjen lev, pinceto, povečevalno steklo ali mikroskop. Spodaj si lahko ogledate nekaj primerov slikanih levov. Vsi levi so od samic.

PRIMERI:

Brachypelma albopilosum

Brachypelma ruhnaui

Brachypelma smithi

Chromatopelma cyanopubescens

 

Določanje spola s pogledom trebuha:

To metodo lahko uporabimo kadarkoli, tudi ko se pajek še ni levil. Ta metoda ni 100%, da bomo pravilno določili spol pri pajku. Za to možnost pajka primemo in pogledamo od spodaj. Če se pajka ne upamo prijeti ga lahko damo v prozorno škatlo in tako pogledamo. Na spodnjih dveh slikah sta 2 primera eden je samica drugi samec. Ko pogledamo pajka in ima na spodnjem delu nabrekla dva hribčka je samica. Če pa vidimo črno ali belo piko potem je samec. Vendar naj vas opozorim da ta metoda ni 100%

Samica

Samec

Copyright: Last two pictures copyright to: West Coast Zoological, Inc.
All other pictures copyright to www.exotic-animals.org