MAJHNI PAJKI IMAJO VEČ SREČE PRI IZBORU SAMIC
 
Stoletje dolga skrivnost o spolnem življenju pajkov je sedaj morda dokončno odkrita: Zakaj manjši samci lažje dobijo samico za parjenje?

V glavnem za živalski svet velja, da večja kot je žival, več možnosti ima za uspeh pri razmnoževanju. A s pajki je drugače. Tudi pri njih šteje velikost, vendar manjši je pajek, več sreče ima.

Študija, nedavno objavljena v reviji Evolucija, je v ospredje postavila enostavno teorijo: čim višje ko samica pajka splete svojo mrežo, tem manjši mora biti samec, da lahko premaga to višino in se povzpne do samice.

"Če si majhen, plezaš bolje," je povedal Jordi Maya-Lorano, ekolog iz Univerze v Kentuckyju in glavni avtor študije.

Raziskovalci so povedali, da so lahko samice pajkov, za razliko od ostalih živalskih vrst, tudi do stokrat težje od samcev, kar je največja razlika v velikosti med spoloma pri katerikoli živalski vrsti.

V študiji je Maya-Lorano primerjal življenjske vzorce in velikost 112 različnih vrst pajkov. Samice, ki se zadržujejo bližje tlom so si za parjenje izbirale večje partnerje, medtem ko so samice, ki žive na drevesih ali na grmovju, za parjenje vedno izbrale manjše samce. Ugotovili so tudi da: čim večja je vrsta pajka, tem večja je razlika v velikosti med spoloma.

Raziskovalci so izpostavili še eno možno razlago za razliko v velikosti med spoloma pajkov: "Obstaja nevarnost, da samica pred paritvijo požre samca. Majhni samci se lahko premikajo po mreži, ne da bi samica zaznala njihove gibe": je povedala raziskovalka Maydianne Andrade, ekologinja iz Univerze v Torontu.
Copyright: http://novice.svarog.org/