PAJKI IMAJO OBČUTLJIV OKUS
 
Izkazalo se je, da so pajki sposobni ločevati okus različne vrste hrane in določeni hrani dajati prednost. Študija na novo izvaljenih pajkih je pokazala, da če se pajki pričnejo prehranjevati z določeno vrsto hrane, imajo to isto vrsto hrane tudi kasneje raje, ne glede na to, če imajo na izbiro širši izbor jedi.

"Insekti in pajki so se zmožni naučiti. To pomeni, da vedenje pajkov ni le instinktivno," je povedal Fred Punzo iz Univerze v Tampi ( Florida , ZDA), ki je svojo kulinarično ugotovitev izvedel kar v svojem laboratoriju. Prav za prav imajo enako nevrološko osnovo kot sesalci, le enostavnejšo in nekoliko lažjo za proučevanje.

Do takšnih ugotovitev je prišel po tem, ko je najprej v laboratoriju vzredil svojo druščino pajkov. Po izvalitvi jih je razdelil v tri skupine in vsako izmed skupin hranil z bubami treh različnih vrst čričkov, ki jih je moč srečati v divjini. Vsaka skupina je torej prve tedne svojega življenja jedla le eno vrsto čričkov.

Kasneje, je posamezne pajke, sedaj odrasle, postavil v plastično areno, kjer jim je predstavil paleto čričkov različnih vrst. Pajki so najprej izbrali črička, ki so ga jedli v otroštvu, kar dvakrat pogosteje kot tiste vrste, ki so jih poizkusili kasneje v življenju.

"Rezultat raziskave je tako neverjeten zato, ker je večina znanstvenikov predhodno mislila, da imajo pajki "vnaprej nastavljeno" vedenje, kot na primer računalniški programi. Ti so vnaprej nastavljeni in se jih ne da spremeniti," je dejal Punzo.

Vendar, če bi to držalo, potem Punzovi pajki na bi bili sposobni razločevati hrano in določeno vrsto hrane imeti raje kot drugo.

Poleg tega se je izkazalo, da so pajki nekoliko pametnejši in fleksibilnejši kot so prvotno mislili, Punzovo delo v veliki meri vpliva na biozdravstvene raziskave. Ker se je za nevrologijo pajkov izkazalo, da je precej podobna nevrologiji sesalcev, bi lahko bili pajki in drugi insekti pri nadaljnjih nevroloških raziskavah enako koristni kot sesalci.
Copyright: http://novice.svarog.org/