PREDSTAVITEV PAJKEV
 

Pajki veljajo za ene najstarejših, a tudi najmanj razumljivih živali. Ti dlakavi lovci so znani po tem, da predejo pajčevinaste niti in imajo strupen ugriz. Poznamo okoli 37000 vrst pajkov, veliko pa jih tudi še nismo odkrili. Za človeka je nevarnih le približno 30 vrst. Pajki so zelo koristne živali, saj jejo nadležne žuželke in tako omejujejo njihovo število. Živijo skoraj povsod, v gozdu, puščavi, na travnikih, ladjah, v jamah in tudi v naših domovih. Nekateri pajki lovijo plen s pomočjo mreže, drugi nanj pletejo iz skrivališča ali nanj prežijo kakor tigri. Nekateri pajki celo lovijo ribe, ena od vrst pa živi v zračnem potapljaškem zvonu pod vodo.

OBLIKE IN VELIKOSTI

Nekateri pajki so zelo veliki, kot oblika krožnička. Tako velik je ptičji pajek vrste Terephosa blondi iz Južne Amerike. Najmanjši pajek pa je kakor pika na koncu tega stavka. Pajki se močno razlikujejo tudi po videzu ne le po velikosti. Številni so neopaznih, dolgočasnih rjavih in sivih odtenkov, drugi so živo rumeni, rdeči in oranžni. Nekateri imajo kratka, čokata telesa, drugi so dolg in vitki. So okrogli ali ploščati, pokriti z izrastki v obliki bodic, bradavic in rožičkov. Nekateri so videti kakor mravlje, drugi kakor ose, tretji celo kakor ptičji iztrebki.

PTIČJI PAJKI

Največjim in najbolj dlakastim pajkom pogosto rečemo kar tarantele ali ptičji pajki. Toda večina teh velikih pajkov v resnici sodi v družino Theraphosidea. Poznamo kakih 800 vrst ptičjih pajkov. Živijo v tropih in vlažnih krajih po vsem svetu. Veliko jih živi v rovih, nekateri pa se sprehajajo po drevesih. Čeprav so videti strašni, so večinoma boječi in ljudem neškodljivi. Le redki imajo boleč ugriz, njihov strup pa ni smrtno nevaren za človeka.

KAKO SO ZGRAJENI PAJKI

Na zunaj je pajkovo telo čisto drugačno od našega. Pajki imajo trdo zunanje ogrodje in členjene noge. Imajo oči in usta, nimajo pa ušes, nosu in jezika. Namesto teh čutil uporabljajo več vrst občutljivih dlačic in ščetin, s katerimi tipajo, okušajo in slišijo, vohljajo pa z mikroskopsko majhnimi porami na stopalih. Po številnih anatomskih značilnosti so pajki podobni drugim živalim. Imajo kri, živce, možgane in prebavni sistem. Njihova posebnost pa so predilne in strupene žleze.