KAKO SE ZNEBITI STRAHU PRED PAJKI IN KAČAMI?
 

Predsodki do nekaterih živali, kot so na primer kače in pajki, lahko v naravi povzročijo veliko škode, zato so na oddelku za biologijo ljubljanske biotehniške fakultete razvili model učenja za odpravo teh predsodkov. Metoda temelji predvsem na dotikanju živali, ki se jih ljudje bojijo.

V življenju posameznika so kače in pajki velika ovira, zaradi njih pa je storjene veliko škode v naravi, je menil Ocepek. Metoda, ki so jo razvili na biotehniški fakulteti, temelji predvsem na dotikanju živali, ki se jih ljudje bojijo, saj je to pri odpravljanju predsodkov ključen trenutek. Kot je še dejal Ocepek, mora biti dotik dovolj dolg, da se človek zave svojih predsodkov in ugotovi njihov nesmisel. Na sobotni delavnici se bodo tako obiskovalci lahko dotikali kač, pajkov, ščurkov, krastač in drugih živali, ki vzbujajo predsodke. Ljudje, ki tovrstne predsodke presežejo, lahko zelo aktivno sodelujejo pri varstvu okolja, je še dejal Ocepek.

Predsodki do živali so pri ljudeh različni, najtežje pa se jih znebijo starejši ljudje. Pri otrocih namreč taki strahovi še niso izoblikovani pa tudi mladi so sicer bolj odprti za premagovanje predsodkov. Kot so pokazale raziskave, ki so jih opravili na biotehniški fakulteti, se na primer predšolski otroci, še ne bojijo živali, ki pri starejših vzbujajo odpor. Predšolski otroci so tako na vprašanja, katerih živali ne marajo, največkrat odgovorili, da sta to volk ali lev, medtem ko se osnovnošolci najbolj bojijo kač in pajkov. Po Ocepkovem mnenju raziskava torej kaže, da majhni otroci še nimajo predsodkov, pridobijo jih šele kasneje s sprejemanjem stališč svoje okolice.
Copyright: 24ur.com