ZANIMIVOST O PAJKIH
 

PAJKI SO POVSOD

Na zemlji skoraj ni kraja brez pajkov. Živijo visoko v gorah, jamah, puščavah, močvirjih in na travnikih. Živijo celo na odročnih otokih. Morda jih tja zanese veter ali plavajoče deblo. Veliko pajkov se dobro počuti v človeških bivališčih, nekateri pa z ladjami preprosto preplovejo svet. Veliko pajkov živi v kanalizacijah, kjer je veliko muh, s katerimi se hranijo. V vodi jih ni (razen enega), saj tam ne morejo dihati. Ni jih tudi na Antarktiki, našli pa so jih na robu Arktike. Tam, kjer so zime mrzle, preživijo kakor jajčeca ali pa se skrijejo pod travo, kamenje, lubje ali si naredijo skupinsko gnezdo. Nekateri imajo celo nekakšno sredstvo proti zmrzovanju (antifriz), da nebi zmrznili.

VODNI PAJKI

Na odprtem morju ni pajkov, medtem ko so v okolici sladkih voda bogata lovišča zanje. Ko začutijo nevarnost, se po rastlinju hitro potopijo v vodo. Le en pajek, vodni pajek (Argyroneta aquatica), vse življenje preživi v vodi. Živi v ribnikih, jezerih in počasnih tekočih vodah Evrope in Azije. A kljub temu za dihanje potrebuje kisik iz zraka. Zato živi v zračnem mehurju, imenovanem potapljaški zvon. Redne prehrane ne potrebuje, saj ima zelo počasno presnovo. Lovi tako, da noge porine iz zvonastega mehurčka in zazna tresenje v vodi.

RAZVRSTITEV PAJKOV

Biologi so 37 000 znanih vrst pajkov razvrstili v tri skupine ali podrede, da bi jih laže preučevali. Ti trije podredi so: Araneomorphee = Labidognatha (prečnočeljustarji ali sodobni pajki), Mygalomorphee = Orthognatha ( premočeljustarji: ptičji pajki, vrečkarji, zaklopničarji) in maloštevilni Liphistiomorphee, ki imajo strupnika na helicerah obrnjena navznoter. Trije podredi so razdeljeni v 108 družin. V te so jih razvrstili po razporeditvi oči, obliki predilnih bradavic ali številu krempeljcev na stopalih. Na teh dveh straneh so nekateri predstavniki večjih družin in tudi najredkejši pajki.

SORODNIKI PAJKOV

Pajki sodijo v večjo živalsko skupino členonožcev ali Arthropoda ( to pomeni členjene noge). Med členonožce uvrščamo tudi rake, stonoge in žuželke. Pajki spadajo v skupino členonožcev, ki jim pravimo pajkovci ali Arachnida in imajo štiri pare nog. Med bolj znanimi pajkovci so škorpijoni, paščipalci, pršice (vključno s klopi) in suhe južine. Značilnost pajkov so predilne bradavice na zadku. Pršice izločajo nit skozi usta, paščipalci pa skozi helicere. Pajki so tudi edini pajkovci, ki strup izbrizgajo iz strupnika na haliceri. Škorpijonov strupnik je na "repu", paščipalci pa strup izbrizgajo iz pedipalpov.

PAJKI IN LJUDJE

Večina ljudi se boji pajkov. Zaradi dolgih nog, kosmatega telesa in navade, da prežijo v kotih, niso ravno priljubljeni. Kljub temu so osupljive in zanimive živali. Le redki so nevarni ljudem. Poleg tega imamo danes protistrupe, ki pomagajo ljudem, da hitro okrevajo, če jih ugrizne smrtno strupen pajek. Veliko pajkov lovi mrčes, ne le v domovih, temveč tudi na poljih, v sadovnjakih in vrtovih. V številnih deželah verjamejo, da prinaša nesrečo, če ubiješ pajka, a kljub temu je prav človek njihov največji sovražnik. Uničujemo njihovo okolje (habitat) in jih lovimo v divjini, da bi jih prodali kot domače živali.

ŽIVALSKI SISTEM

Kraljestvo -> (Animalia) - živali
Deblo -> (Arthropoda) - členonožci (živali z zunanjim skeletom in členjenimi nogami)
Razred -> (Arachnida - pajkovci (členonožci s 4 pari nog)
Red -> (Araneae) - Pajki
Podred -> (Araneomorphee) - sodobni pajki
Družina -> (Theridiidae) - kroglasti pajki
Rod -> (Latrodectus) - vdove
Vrsta -> (Mactans) - Črna vdova

ŽE VEŠ?

- Vsi pajki so karnivori (mesojedi), veliko pa je tudi kanibalov (jedo drug drugega)
- Orjaški pajki iz rodu Nephila imajo menda okus po surovem krompirju in solati.
- Par skakačevih velikih glavnih oči je večji od njihovih možganov.
- Ena čajna žlička pajkovih niti bi zadostovala za milijon pajčevin.
- Na eni skupinski pajčevini je tudi do 20 000 pajkov.
- Zaklopničarji živijo v rovih tudi do 20 let.
- Strup črne vdove je 15 krat bolj strupen od klopotačinega.
- Halicere avstralskega pajka Atrax robustus so tako močne, da z njimi zareže kost.
- Pajki iz družine Pholiciade poskakujejo, da bi prestrašili plenilce.
- Neki južnoameriški volkec lahkospremeni barvo v 30 minutah.
- Samice iz rodu Nephila so tudi 1000 krat težje od samčkov.
- Samica križavca lahko v slabih 10 minutah odloži več kot 1000 jajčec.
- Veliko mladih pajkov se hrani z materinim telesom.
- Pajkom lahko pri levitvi zrastejo tudi nove helicere, pedipaldi in predilne bradavice.
- Nekateri pajki živijo na pajčevini pajka druge vrste in mu kradejo plen.
- Prvi pajki so živeli na Zemlji že pred 400 milijoni let.
- Nekateri ščipalci imajo v repu posebne celice, občutljive za svetlobo.
- Pajkova življenjska doba je od treh mesecev do 30 let.