ŽIVLJENSKI KROG PAJKOV
 

SAMCI IN SAMICE

Pajki navadno preživijo večina življenja sami. Družijo se le ob parjenju. Samice in samci se pogosto precej razlikujejo po videzu. Samice so navadno večje, saj morejo v telesu nositi številna jajčeca. Imajo tudi posebno žlezo, s katero predejo pajčevinast zapredek za jajčeca. Včasih skrbijo za jajca in za mlade pajke. Samice so pustih barv, da se z zarodom laže skrijejo pred plenilci. Samci po parjenju ne skrbijo za družino. Navadno so manjši od samic in včasih bolj živahnih barv. Po navadi imajo tudi daljše noge, to jim pomaga pri iskanju samic.

DVORJENJE

Samice privabljajo samce s posebnim vonjem, ki ga oddajajo feromoni. Vsaka vrsta ima drugačen feromon, in ta pomaga samcu, da najde pravo samico. Ko jo najde, mora oddati pravilne znake, da ga samica ne zamenja za plen. Poznamo najrazličnejše svatovske običaje pajkov: posebne svatovske plese, bobnanje, brnenje ali posebno stresanje samičine pajčevine. Nekateri pajki samico pred parjenjem zamotijo z darilcem, drugi pa zapredejo z nitjo.

PAJČJA JAJČECA

Večina pajkov odloži jajčeca teden ali dva po parjenju, nekatere šele čez več mesecev. Vseh jajčec ne odložijo hkrati. Veliko samic odloži več "legel", navadno ponoči, ko je varneje. V enem leglu je lahko eno ali več kot 1000 jajčec. Samica jih pogosto odloži na okrogel pajčevinast "prtiček", skušaj z delčkom samčeve semenske tekočine. Šele takrat ko pride do oploditve. Ko jajčna lupina otrdi, samica jajčeca zaprede v varen zapredek (kokon).

MLADI PAJKI

Večina malih pajkov se izleže že nekaj dni ali tednov po tem, ko samica odloži jajčeca. Pajkci ob rojstvu navadno nimajo dlačic, bodic, krempeljčkov ali pisanih barv. Hranijo se z rumenjakom, shranjenem v telesu, in hitro rastejo. Kmalu se levijo, to pomeni, da odvržejo pretesen zunanji skelet. To naredijo večkrat, preden odrastejo. Po prvi levitvi so pajkci pomanjšana zrcalna slika odraslih. Večina mladih pajkov je samostojnih, takoj ko prilezejo iz jajčeca. Nekatere matere skrbijo za mladiče, dokler ti ne zapustijo gnezda. Samci za mladiče ne skrbijo.

LEVITEV

Pajki ne rastejo postopoma kot ljudje, temveč v več stopnjah. Na vsaki stopnji jim zraste nov zunanji skelet in sicer pod starim, ki ga odvržejo. Temu pravimo levitev. Ob levitvi lahko zamenjajo manjkajoče ali poškodovane noge ali druge dele telesa. Levitev pri manjših pajkih traja nekaj ur, pri velikih pa nekaj dni. Mladi pajki se levijo od pet - desetkrat, preden odrastejo. Nekaj pajkov se levi vse življenje, tudi ko odrastejo.