KRATEK OPIS KAKO HRANIMO PTIČJE PAJKE
Ptičje pajke hranimo z različnimi živalmi, kot so mokarji, črički, kobilice, mlade miške in insekte (veše, muhe…). Vse te živali lahko kupimo v trgovinah za živali. Poleti lahko hrano ulovimo kar zunaj na vrtu, vsi vemo kako uloviti črička, mogoče odkrijemo gnezdo mišk, tukaj pa so tudi kobilice in drugi plazilci. Tudi pajek bo vesel, če mu nudimo raznoliko hrano. Vendar če hrano nalovimo zunaj, moramo biti zelo previdni, da npr. čriček, ni okužen z insekticidi ali kakšnimi umetnimi snovmi, ker potem pajek lahko umre. Da se tega znebimo, ga/jih postavimo v posodo in počakamo kakšen teden dni, da vidimo da je vse uredu in ga potem damo pajku. Če jih želimo vzgojiti sami, moramo poznati določene pogoje, kako jim nuditi ugodno domovanje za njihov razvoj. Opisal bom par primerov iz mojih izkušenj kako gojiti mokarje in čričke. Pri meni se oboje zelo lepo obnese.

MOKARJI

Preden kupimo mokarje, moramo pripraviti posodo v katerih jih bomo imeli. Velikost posode je odvisna od tega, koliko jih bomo imeli, npr. če imamo veliko pajkov, rabimo veliko posodo črvov.
Kot osnovo v posodo nasujemo kosmiče, ni važno katere, dodamo še malo čokolinota in na koncu dodamo še olupke od pomaranč (da ne gnijejo, plesnivijo…). Lahko tudi drugo sadje vendar bodite zelo pozorni, da se v posodi ne nabere veliko vlage, zato ker potem vse segnije (se mi je enkrat že zgodilo). Pokrov posode naj bo pokrit s tako tanko mrežo, da skozi njega ne more priti nobena muha. To pa zato ker muha odloži jajčeca in se razvijejo grde stvari (sem prepričan, da ne bi radi videli katere. Meni so se razvili molji in pogled v posodo je bil grozen, poleg tega pa neprijetnega vonja), zato pozornost ni odveč.
Ko imate vse to pripravljeno, greste v eno izmed trgovin, vzamete vsaj 100 mokarjev in jih stresete v posodo. Čez nekaj časa se izležejo hrošči, če ste pozorni opazite, da so nekateri svetli, nekateri temni. Svetle so samice, temni samci. Te hrošče pustimo v posodi, paziti moramo da imajo sveže olupke sadnja (najbolje pomaranč) in oni nam potem odložijo jajčeca iz katerih se razvije nova družina mokarjev. Če želimo pospešiti razvoj mokarjev jih postavimo na toplo mesto, npr. zraven radiatorja (pozimi), na okno kjer posodo obsije sonce (poleti).

ČRIČKI

Črički so malo bolj zahtevni za vzgajati, zanje moramo skrbeti vsak dan. Najprej rabimo malo večjo posodo, v katero nasujemo malo šote (v šoto samice odlagajo jajčeca, in čez nekaj časa se izležejo novi črički), poleg tega moramo zagotoviti da je šota vlažna. V posodo položimo še kakšen karton, najboljši je »karton od jajc« (dobimo ga v trgovini ko kupimo jajca). In še kašen kos WC papirja.
Ko imamo vse to pripravljemo, kupimo čričke, jih položimo v posodo, in vsak dam jim moramo zamenjati list solate, na vsake toliko časa pa vse razen šote, to se pravi WC papir in karton.
Poleti, kot sem omenil zgoraj, lahko nalovimo čričke zunaj na vrtu, seveda so ti črički večji od tistih iz trgovine, in zato tudi večji obrok za pajka. Če hočemo vzagati te, naredimo enako kot pri zgornjih. Vendar moramo paziti, da jih imamo kar nekaj časa v posodi, da ugotovimo, če je kateri izmed njih mogoče okužen.

MONGOLSKI SKAKAČI

Izvirajo iz suhe stepe Afrike in Azije.

Mongolski skakači so prisrčni mali glodalci, ki ne smrdijo, saj so njihovi iztrebki suhi, urina pa je zelo malo.

V kletko jim damo žaganje, seno in nekaj lesenega materiala za brušenje zob (kot vsi ostali glodalci imajo 4 sekalce, ki jim rastejo celo življenje).

Hranimo jih s pripravljeno hrano za hrčke, sadjem in zelenjavo. Občasno jim lahko ponudimo tudi mokarje, rozine in lešnike.

Živijo od 3 do 6 let, v povprečju 4. Zrastejo do 12 cm + rep dodatnih 6-10 cm. Spolno dozorijo nekje pri 4 mesecih. Samica je breja 24 dni in skoti od 4-6 mladičev, ki so ob rojstvu goli, slepi in gluhi, veliki so približno 3 cm in tehtajo 2,5 g.