ČRNA VDOVA ZA ŠIPO
 
Trije primerki drugega najbolj strupenega pajka na svetu so na ogled v terariju v Mariboru – Njena mreža ni simetrična

Maribor – Pred dnevi se je iz Dalmacije vrnila ekipa mariborskega akvarija – terarija in s seboj prinesla tri primerke črne vdove, drugega najbolj strupenega pajka na svetu. V akvariju – terariju tovrstno razstavo pripravijo vsako leto, saj je zanimanje ljudi, ki se odpravljajo v Sredozemlje, kjer črna vdova živi, veliko. »Pred odhodom si želijo pajka podrobno ogledati,« je dejal predstojnik akvarija – terarija Branko Kolar.
Črne vdove je v naravi mogoče srečati od pozne pomladi do pozne jeseni, zato ima vsakoletna razstava teh strupenih pajkov po Kolarjevih besedah vzgojni in preventivni namen, saj se ljudje črnih vdov zelo bojijo, marsikdo pa s počitnic v akvarij – terarij prinese tudi kakšnega pajka, misleč, da gre za črno vdovo. Do sedaj je to uspelo le enemu dopustniku, je dejal Branko Kolar. Da takšno početje ni preveč pametno, verjetno ni potrebno posebej poudarjati, saj je ugriz črne vdove zelo boleč, njen strup pa povzroča močne bolečine v žlezah, zato je v primeru ugriza medicinska pomoč nujna, je pojasnil Kolar ter dodal, da so po njegovih informacijah vse obmorske ambulante dobro založene s protistrupom. Seveda imajo protistrup tudi v akvariju – terariju, a si ga uslužbenci, v primeru, da bi katerega ugriznila črna vdova, sami ne smejo vbrizgati, saj bi lahko s tem povzročili več škode kot koristi. Strupene živali lahko uravnavajo količino izbrizganega strupa in če bi si človek, ki ga je pičila strupena žival, vbrizgal napačno količino protistrupa ali je nanj celo alergičen, bi lahko bilo to zanj usodno. Protistrup se dozira glede na šokovno stanje, je dejal Branko Kolar.
Črna vdova je talni pajek, mrežo splete do višine 20 centimetrov in jo je zelo lahko prepoznati, saj se od mrež ostalih pajkov zelo razlikuje. Mreža črne vdove namreč nima nobene simetrije, še najbolj je podobna razvlečeni vati, pravi Kolar. Črna vdova živi eno leto, ime je dobila po svoji barvi ter lastnosti, da samca (velik je le nekaj milimetrov, medtem ko je samica velika dva centimetra) takoj, ko jo oplodi, požre. Samica zatem napravi do štiri zapredke, v vsakega pa izleže približno 200 jajčec, ker pomeni, da bi samo tri črne vdove, ki jih imajo v mariborskem akvariju – terariju lahko izlegle celo do 2400 malih pajkov. Zapredke zato iz varnostnih razlogov uničijo, saj so mladiči zelo majhni, nič večji od pršic.
Copyright: Robert Galun; http://www.delo.si