GLAVATI V MREŽI
 
Koprski ribič Silvano Radin je med včerajšnjim potegom v mrežo globinske koče zajel veliki želvi iz družine Caretta caretta — V dobrem mesecu so v našem koščku Jadrana zajeli že tri želve velikanke

Piran, 22. septembra
V dobrem mesecu so naši morski ribiči v svoje mreže zajeli že tretjo želvo velikanko iz družine Caretta caretta. Danes je po prvem potegu globinske mreže, s katero je lovil belo pridneno ribo, koprski ribič Silvano Radin zajel kar dve veliki želvi. Radin nam je povedal, da je mrežo spustil v morje nasproti Izole in jo vlekel poldrugo miljo od obale proti Piranu in naprej proti rtu Savudrija, pred katerim jo je dvignil.
Danes je ribaril sam in je imel kar precej muk, da je želvi spravil iz mreže. Ena od njiju je bila že obročkana, ena pa še ne. Odpeljal ju je na piranski glavni pomol, kjer so ju prevzeli delavci akvarija in morske biološke postaje. Ugotovili so, da je bila večja želva, katere oklep je meril 89 centimetrov v dolžino, obročkana v Grčiji, oklep druge je bil za deset centimetrov krajši.
Največjo želvo v našem koščku Jadrana so 12. avgusta letos ujeli ribiči para ladij Riba 1 in Riba 2, ki lovita drobno plavo ribo s tehnologijo povlečene lebdeče mreže. Med potegom pri Debelem rtiču se je v mrežo ulovila več kot stokilogramska želva s 96 centimetrov dolgim oklepom. Tudi ta je bila obročkana v Grčiji, vendar je imela drugo številko kot ta, ki jo je danes ujel ribič Radin. V Piranu so obročkali in izmerili še manjšo želvo, na veselje številnih turistov in otrok, ki so se zbrali ob ujetih živalih, pa so po obročkanju in popisu obe spustili nazaj v morje.(I. U.)
Copyright: Grega Kališnik; http://www.delo.si