NAŠLI IZGUBLJENO VRSTO
 

V Latinski Ameriki so ponovno odkrili eno najredkejših vrst ptičev na svetu – vijoličasto modro papigo. Ptica Hapalopsittaca fuertesi, znana tudi kot papiga Fuertes, je uvrščena na seznam kritično ogroženih živalskih vrst.

Ornitologi so jato papig opazili na vulkanu Andean v osrednji Kolumbiji že 28. julija letos. Vrsto so na tem območju prvič opazili leta 1911, a od takrat naprej o njej ni bilo nobenega sledu. Nepotrjeno videnje vrste leta 1989 je takrat veljalo za zanesljivega, vendar pa danes ornitologi o tem močno dvomijo.

Borci za ohranitev vrst upajo, da ponovno odkritje te vrste papig pomeni znak za začetek varovanja njihove prihodnosti. Žal ne vedo prav ničesar o navadah hranjenja in parjenja te vrste.

Vodja raziskovalne skupine, ki je opazil jato ptic, Jorge Velasquez, je s sodelavcem dolge mesece neuspešno raziskoval gozdove Andov; trenutek, ko je zaslišal ptice, je takole opisal: "Nenadoma je oster ptičji jok prekinil melanholično tišino oblačnega gozda in v trenutku se mu je iz megle pridružil celi zbor ptic."

Področje, kjer so našli te ptice, spada med resneje ogrožena področja v deželi predvsem zaradi krčenja gozdov za potrebe kuriva, agrikulture, za gradnjo cest in pašo živali. Vendar raziskovalci menijo, da jim bo kljub nekoliko težjemu delu z nekaj truda uspelo ohraniti to vrsto ptic.
Copyright: http://novice.svarog.org/