PAPIGA Z NEVERJETNIM DAROM GOVORA
 

Odkritje papige z neverjetno zmožnostjo komuniciranja z ljudmi je močno zmedlo znanstveno družbo. Besedni zaklad N'kisi, vrste Afriške sivke, namreč zajema več kot 950 besed.

Vsakič, ko je soočena z novimi, neznanimi temami, si izmisli svoje besede, tako kot bi to storil človek. Poleg tega so strokovnjaki ugotovili, da ptica kaže vse znake smisla za humor. N'kisijine neverjetne sposobnosti pa naj bi vključevale tudi telepatske sposobnosti. S tem je postala ena najnaprednejših uporabnic človeške govorice v svetu živali.

V angleškem jeziku je za potrebe polovice vsega branja potrebnih le 100 besed, tako bi se tudi N'kisi, v kolikor bi znala brati, bila se bila sposobna soočiti z zahtevnejšim materialom.

Zna tvoriti besede tako v preteklem, sedanjem in prihodnjem času.

Eden izmed N'kisi-jinih najbolj zanimivih opisov je »lepo dišeča medicina«, s katero naj bi opisala aromatične olja, ki jih njen lastnik uporablja za masažo telesa. Ko je nekoč zagledala, kako druga papiga s svoje gugalnice v kletki visi obrnjena za glavo navzdol, pa naj bi komentirala: »To ptico morate dati na televizijo.«

Dr. Jane Goodall, strokovnjakinja za proučevanje sposobnosti govora šimpanzov, ki proučuje N'kisijino verbalno sposobnost, je povedala, da je ptica »neverjetni primer komuniciranja med vrstami.«
Copyright: http://novice.svarog.org/