V BRAZILIJI ODKRILI NOVO VRSTO RIBE

Brazilski znanstveniki trdijo, da so odkrili popolnoma novo vrsto rib, ki je v globinah Atlantskega oceana živela že v času dinozavrov, torej kar pred 150 milijoni let.

Riba iz družine Chimaera, ki meri med 30 in 40 centimetri , živi na globini približno 400 do 600 metrov .

Jules Soto, brazilski ihtiolog, je novo vrsto odkril na španski ribiški ladji v bližini obale Ria de Janeira že leta 2001. Še dve leti pa je nato potreboval, da je našel več predstavnic skrivnostne vrste.

Vrsto, ki jo je poimenoval Hydrolagus mattallansi, ima top gobec, krilate stranske plavuti, ostro hrbtno plavut in bodičast rep. Je bližnja sorodnica morskih psov in skatov. Riba ima izreden čut za zaznavanje prisotnosti drugih vrst bitij, poleg tega ima izredno velike oči, s katerimi lahko zazna že najmanjši žarek svetlobe.

Ihtiologi so odkritje nove ribe iz vrste Chimaere soglasno označili za izredno pomembno odkritje. Globokovodne vrste so znanstveniki do sedaj precej bežno proučili. Soto je pojasnil, da je sicer nenavadno, da tako velika ribja vrsta do sedaj še ni bila odkrita, vendar pa je pri tem pojasnil, da je na takšnih globinah raziskovanje precej težavno, zato se zna zgoditi, da bodo v prihodnje odkrili še veliko novih ribjih vrst.

Chimaera, ki se je razvila pred približno 400 milijoni let v obdobju devona, je danes ena najstarejših živečih vrst rib na svetu.

Copyright to http://novice.svarog.org/