ŠKORPIJONI ŽIVIJO TUDI PRI NAS
 

Res je, škorpijone, ki smo jih sicer bolj vajeni iz različnih poljudnih oddaj iz tropskih krajev, najdemo tudi pri nas. Seveda ne gre za iste vrste; so tudi precej manj strupeni od sorodnikov v južnejših predelih.

Škorpijoni spadajo v obseženi red pajkovcev, torej so daljni sorodniki pajkov, suhih južin, pa tudi klopov. Za vse je značilno, da imajo šest parov okončin oziroma nog, čeprav jih bomo na prvi pogled pri škorpijonih videli le štiri oziroma pet. Škorpijoni imajo namreč dva para okončin, imenujemo jih pipalke, spremenjen v velike klešče oziroma ščipalke, druge pipalke pa so veliko manjše, skoraj neopazne in so ob ustni odprtini. Najznamenitejši del na škorpijonih je seveda želo na koncu dolgega zadka.
V Evropi, predvsem na njenem južnem delu, živi okrog dvajset vrst škorpijonov. Večinoma gre za majhne vrste, odrasli običajno niso večji od štirih do petih centimetrov. Samo ena vrsta doseže res občudovanja vredno velikost; vse tja do deset centimetrov. Je redka, živi pa v Turčiji in na nekaterih grških otokih, recimo Kreti.
V Sloveniji so odkrili štiri vrste, ki so velike okrog štiri centimetre. Vse vrste so pretežno temno obarvane; prevladuje rjava in črna barva.  Brez natančnejšega pregleda določenih delov telesa jih je med seboj nemogoče ločiti. Za človeka niso nevarni, tako kot tudi večina drugih evropskih vrst ne. Njihov pik je sicer lahko boleč, vendar je v kategoriji osjega ali čebeljega pika. No, nekateri avtorji poročajo, da je pik italijanskega škorpijona, ki pri nas živi le v ozkem obalnem pasu, lahko zelo boleč. Povrhu vsega ti mali škorpijoni, če do stika s človekom sploh pride, le s težavo predrejo človeško kožo zavoljo šibkega žela.
Škorpijoni pri nas živijo predvsem v severnem, zahodnem in južnem delu države, čeprav lahko naletimo nanje tudi drugod, vendar so še redkejši. Najdemo jih tam, kjer povprečne zimske temperature ne zdrsnejo preveč pod ničlo, običajno je to nekje do minus pet. Živijo vse od nižin pa tja preko tisoč metrov, pretežno v bolj gozdnatem območju. Škorpijoni so dejavni ponoči, čez dan se zadržujejo pod kamni in lesom.

Copyriht: Miran Vogrin; http://www.gea-on.net/