VULKANSKI IZBRUH, KI JE ZAPISAN V DNK
 

Ogromne želve, ki živijo na pobočjih vulkana Alcedo na otočju Galapagos, v svojem DNK še vedno nosijo sledi davnega izbruha vulkana, ki je nazadnje izbruhnil pred 100.000 leti.

Raziskovalci z Univerze Yale so odkrili, da je genetska raznolikost med temi želvami kar okoli petkrat nižja kot pri želvah, ki živijo na drugih vulkanih Galapagosa. To nakazuje na močno zmanjšanje njihovega števila v preteklosti.

Skupina je izračunala, da se je le nekaj različic obstoječih genov razvilo iz skupnega prednika pred 88.000 leti, kar je izredno nenavadno. Torej se je moralo zgoditi nekaj, kar je znatno zmanjšalo populacijo. To bi lahko bil močan izbruh vulkana Alcedo pred 100.000 leti, ko je širna področja domovanja želv na otoku Izabela prekrila plast vrelega plovca.

Vsak izmed petih vulkanov na otoku Izabela, ki se nahaja na zahodnem robu otočja Galapagos, nudi dom drugi vrsti orjaških želv. Želve vulkana Alceda imajo manj genetskih raznolikosti kot želve drugih štirih vulkanov. "Prav ta populacija želv je največja, zato je vse skupaj precej nenavadno. Zakon narave je, da imajo večje populacije več genskih raznolikosti," je povedal Jeffrey Powell, eden izmed članov raziskovalne skupine.

Želve, ki so preživele katastrofo, imajo podobne gene. DNK današnjih orjaških želv celo nakazuje, da bi lahko celotna današnja populacija želv na vulkanu Alcedo izvirala iz ene same samice. Danes na otočju prebiva okoli 3000 do 5000 želv, kar predstavlja največjo populacija želv na svetu.

Znanstveniki so prepričani, da bo raziskovanje izumiranja in ponovne kolonizacije vrste, ki je neposredno povezana z vulkanskim izbruhom na teh otokih, nedvomno izboljšalo znanje o izvoru različnih vrst bitij na svetu.
Copyright: http://novice.svarog.org/