DOLOČITEV SPOLA
 
Želve imajo svoje spolne organu znotraj oklepa, prav zaradi tega pa je težko določiti spol želve. Zato uporabimo druge karakteristike. Spodaj vam bomo opisali in našteli nekaj drugih načinov (karakteristik) s katerimi lahko določite spol vaše želve. Primeri temeljijo na določenih vrstah želv.

Določitev spola pri želvi Terrapene carolina

Pri tej vrsti želv moramo biti pozorni predvsem na barvo njihovega telesa, nog, vratu, glave, oklepa… Samci teh želv imajo bolj obarvane noge in glavo. Imajo več rdeče ali oranžne in bele in črne barve na glavi in vratu. Pri samcih so oči bolj rdeče ali rdečkaste, pri samicah pa je barva oči predvsem temno rjava.


 

Na zadnji nogi pri samcih so nohti debelejši  in zakrivljeni. Pri samicah, pa so nohti tanjši in ravni.
Pri samcih so repi tanjši. Rep je daljši in »anus« je potisnjen nižje po repu, kot pri samicah. Na sliki prikazujemo samčev rep (T.c. triungus). Pri samicah je rep krajši, »anus«  pa ima samica tik ob telesu pri začetku repa.


  

Določitev spola pri želvi Terrapene ornata

Samec ima različne barvne odtenke oklepa in telesa kot samica. Glave odraslih samcev imajo odtenke zelene barve, noge pa imajo svetlejše oranžne ali rdeče odtenke. Samice imajo rjavo glavo; noge pa imajo rumene odtenke. Samec ima rdeče oči samice pa rjave.

The pictures posted on this webpage are either from Roger Louie or Jeff Dawson.

Text is copyright to exotic-animals